In de Nederlandse wet is de leeftijd waarop een pup het nest mag verlaten geregeld in Artikel 1.20. Leeftijd scheiden van dieren. Hierin staat vermeld dat een puppy minstens 7 weken oud moet zijn wanneer deze van de moeder wordt gescheiden.
De meeste pups verlaten het nest op een leeftijd van 8 weken. Volgens de wet mag dit zelfs al vanaf 7 weken (mits de pup in Nederland is geboren).
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
Neem jouw kids dan ook een keer mee en laat de pups wennen aan het toekomstige thuis. Als de pups ongeveer zeven weken oud zijn is het tijd voor een pup kiezen uit een nest.
Met 8 weken is je puppy klaar om nieuwe dingen te leren. Dit is een goed moment om hem enkele basiscommando's te leren, zoals zitten, blijven en liggen. Gebruik positieve beloning om je puppy deze commando's te leren, zoals door je puppy te prijzen of het een traktatie te geven wanneer hij het gewenste gedrag vertoont.
De pups worden al flink groot en ravotten al heel wat af. Je zal ze zo veel mogelijk moeten socialiseren en ook de zindelijkheid moet getraind worden. Ze worden voor de derde maal ontwormd. Ze krijgen hun eerste inenting.
Een pup van 8 weken slaapt tot 20 uur per dag. Je pup heeft deze slaap hard nodig om de spieren en botten te versterken, zijn immuunsysteem in balans te houden en om zijn hersenen en centrale zenuwstelsel te ontwikkelen.
's Nachts naar buiten
Puppy's hebben geen controle over hun blaas, ook 's nachts niet. Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen. Om de zindelijkheid 's nachts te ondersteunen, en als je bepaalde moment niet op hem kunt letten, kan je gebruik maken van een bench.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Vanaf week 8 mag je jouw puppy pas brokken voeren: de eerste 4 weken heeft een puppy genoeg aan alleen moedermelk. Daarna kun je daar het beste natvoer aan toevoegen. En daarna kun je dus overstappen op brokjes.
Het parvovirus is maar één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je hond gevaccineerd wordt en niet met andere honden of de poep van andere honden in aanraking komt.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Vanaf de leeftijd van 3 weken is de werpkist, hoe ruim deze ook is, te klein voor de pups De pups moeten de kist zelfstandig uit kunnen en de wereld gaan ontdekken. De wereld buiten de kist moet veilig onderzocht kunnen worden.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Voor en na het slapen gaan
Vlak voordat je naar bed gaat, laat je jouw puppy nog even uit. Geef hem na zes of zeven uur 's avonds geen eten meer en laat hem daarna ook niet al te veel meer drinken. Dit zorgt ervoor dat je jouw puppy 's nachts minder of zelf niet moet laten plassen of poepen.
Slapen van de pup
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Wat kan je doen als pup veel blaft, jankt piept of huilt in de bench? Laat het idee los dat de pup per se in de bench moet als je ziet dat de pup dit niet fijn vindt. Ga eens na waarom je een bench gebruikt en of het niet op een andere manier kan. In een bench zit een hond opgesloten en heeft hij geen keuze.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
Pups drinken elke twee - drie uur bij de moeder en moeder likt daarna hun achterste om ze te laten plassen en ontlasten.
In eerste instantie blikvoer en later brokjes. Geef ze 5 tot 6 keer per dag voeding in een schotel waar de pups samen uit kunnen eten. Vanaf een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de pups volledig over op vaste voeding en kunnen ze gespeend worden. Het aantal voedingen kan dan naar 4 keer per dag tot 3 maanden leeftijd.