Kunnen pissebedden bijten? Ja, wanneer ze zich bedreigd voelen kunnen ze bijten.
Hoewel pissebedden ongevaarlijk zijn en niet kunnen steken of iets dergelijks worden ze toch vaak als een last ervaren.
Zijn pissebedden schadelijk? Pissebedden zijn over het algemeen niet schadelijk. Alleen als ze in grote aantallen voorkomen dan kunnen ze schade veroorzaken aan planten. Bijvoorbeeld in kassen, groentetuinen en bij fruittelers.
Als er binnenshuis veel pissebedden leven, is dit een aanwijzing dat het er vochtig is. Soms kunnen ze echter ook in grote aantallen in kamers of kelders verdwalen vanuit een broedplaats in de nabijheid, zoals een hoop oud stro, vergane bladeren, tuinafval of eenvoudigweg onder een bloembak.
Pissebedden hebben een hekel aan barbecue-as en as van sigaretten. Strooi dit op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen een andere plek zoeken en verdwijnen. Pissebedden houden niet van koper (zie ook mieren). Leg koperdraad op de plaats waar de dieren graag komen en ze zullen deze plek gaan mijden.
Hoe verwijder je pissebedden? Het beste kun je pissebedden met een vochtige doek opvegen en naar buiten verplaatsen. Een alternatieve oplossing is om bloem te strooien daar waar ze zich overdag schuil houden. Pissebedden kunnen niet tegen bloem en drogen er door uit.
Er zijn soorten met een brede en platte vorm die zich overal aan vastgrijpen. Daarnaast zijn er soorten die zich bij aanraking oprollen tot een balletje, deze soorten lijken op oprollers maar zijn niet verwant, oprollers behoren tot de miljoenpoten.
Ze eten rottend hout en bladeren en zijn belangrijk voor de recycling van verschillende nutriënten. Zo dragen ze bij aan de koolstof- en stikstofkringloop. Wanneer er niet voldoende dood materiaal aanwezig is, eten ze ook wortels van levende planten.
De dieren zitten graag onder dood hout, stenen, bloempotten, achter schors enzovoort. 's Nachts klimmen ze meters hoog tegen muren en bomen omhoog.
Wat drinken pissebedden? Deze dieren drinken niet zoals wij dat gewend zijn. Aan de achterzijde van het lichaam zitten twee uitsteeksels. Wanneer de pissebedden deze uitsteeksels in het water laat zakken dan neemt hij vocht oftewel water op.
Volwassen pissebedden kunnen wel 3-4 jaar oud worden. Hun gemiddelde levensduur bedraagt 2 jaar.
Elke dag een pissebed eten. Het is misschien niet zo smakelijk, maar het zou wel helpen tegen hooikoortsklachten, dat beweren tenminste mensen die lijden aan de vervelende pollenallergie. ,,Met een smoothie glijdt hij zo naar binnen.''
De rolpissebed is het meest voorkomend in Nederland, deze rolt zich op als er gevaar dreigt. Ze zijn maar 2 centimeter. De reuzenpissebed is de broer van de Rolpissebed, deze kan wel 46 centimeter worden!
Uitleg. Pissebedden worden zo'n 1,5 centimeter lang en maximaal een halve centimeter breed. Ze hebben voelsprieten en 7 paar pootjes. Het lichaam is plat, daardoor kunnen ze makkelijk onder stenen kruipen.
Aan het eind van de zomer kleuren vrij veel pissebedden prachtig blauw of paars. Dat komt doordat ze een virus bij zich dragen. Het virus werkt als een soort prisma dat invallend licht zo verstrooit dat het blauwpaars lijkt, zoals de vleugels van de beroemde tropische morpho-vlinders.
Wat eten waterpissebedden? gevallen bladeren, maar ook levende algen.
De pissebed is plat en bruin tot grijs van kleur, sommige soorten hebben lichtere of donkere vlekken. Het lichaam is verdeeld in kleine stukjes (segmenten) en elk segment draagt één paar pootjes. Het lichaam bestaat uit 7 segmenten en het achterlijf bestaat uit nog eens 3 segmenten.
Pissebedden verkoop gaat via Slakkenshop.nl
Met onderstaande link ga je direct naar deze pagina toe en kan je zien welke soorten wij te koop hebben. Ook voor alle andere benodigdheden kan je terecht bij de slakkenshop.
Leg er een steen in en wat dode bladeren, hier zullen ze onder kruipen en van de bladeren eten ze nog ook. Verwarming is niet nodig ze staan hier gewoon op kamertemperatuur. Het is belangrijk om de bodem altijd vochtig te houden omdat ze ademen met de onderkant van hun buik met hun zogenaamde pleopoden.
Op de bodem wat potgrond of cocopeat, hierop wat humus en blad van de beuk en/of van de eik en wat stukken verteerd hout en wat schors. Hou het vochtig, zorg dat het nooit helemaal opdroogt, dat is funest voor de pissebedden. Als voedsel allerlei soorten groente en fruit.
giganteus; de grootste bekende pissebed die wel bijna 50 centimeter lang kan worden.
Wel moeten pissebedden in de winter zorgen dat ze de extreme kou overleven. Daarom zoeken ze beschutte plekjes. Zolang het niet vriest doen ze het prima onder een hoop bladeren of stenen. Daalt de temperatuur onder de 0 °C, dan moeten ze op zoek naar een omgeving waar het minder hard vriest.
De pissebed heeft vele vijanden, zoals insecten, spinnen, amfibieën en vogels. Een dier dat dol is op pissebedden en zich zelfs heeft gespecialiseerd in het vangen en kraken van deze diertjes is de roodwitte celspin (Dysdera crocata).
Een pissebed kan ongeveer 0,5 tot 2 cm lang worden, heeft een platte omvang en is bruin of zwart-grijs van kleur. Het lichaam van dit beestje lijkt op een soort harnas, waarbij er verschillende plaatjes zijn. Dit harnas verliezen ze om de vier weken. Naast twee voelsprieten hebben pissebedden 14 pootjes.
Miljoenpoten houden het vaak bij rottende bladeren en ander dood plantmateriaal, maar er zijn ook enkele omnivoren en carnivoren soorten. Deze soorten eten kleine geleedpotigen zoals insecten en sommige duizendpoten, of regenwormen.