Een soundbar bestaat uit 2 of meer luidsprekers die samen het geluid weergeven. De luidsprekers worden zo aangestuurd dat het effect van losse voor-, midden- en achterspeakers wordt nagedaan. Daardoor krijg je een gedeeltelijke surround-ervaring. Soundbars verbeteren de geluidskwaliteit van een televisie.
Eén van de voordelen van een soundbar is dat je ze met één enkele verbinding aan kunt sluiten en kunt besturen. Een soundbar beschikt vaak over minimaal twee aansluitmogelijkheden: met een optische kabel of met een HDMI-kabel. Ook beschikt de soundbar vaak over draadloze aansluitmogelijkheden.
Verbeterde geluidskwaliteit
Het feit dat een soundbar een betere geluidskwaliteit heeft komt omdat hij simpelweg grotere speakers en woofers heeft dan de tv. Daarmee heeft hij dus ook een groter bereik. En hoe groter het bereik, hoe meer detail, zoals diepe bastonen en heldere hoge tonen, je hoort.
In kleine tot middelgrote ruimtes zal de soundbar groot genoeg zijn om het geluid over de ruimte te verdelen. Zo krijg je, zeker in combinatie met een subwoofer, toch die surround sound beleving. Wil je juist die échte surround sound ervaring?Dan is een home cinema set de perfecte oplossing voor jou.
Uitbreiden tot thuisbioscoop
Sommige soundbars kun je uitbreiden met een subwoofer en achterluidsprekers. Een subwoofer gebruik je voor extra diepe geluiden bij filmmuziek. Met de achterluidsprekers creëer je een dolby surround-effect, ook wel 'rondomgeluid' genoemd.
Welke geluidskwaliteit verwacht je van je soundbar?Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren.
Geluidskwaliteit van soundbars
Soundbars verbeteren de geluidskwaliteit van een televisie. Het geluid bij een film is bij weinig soundbars in onze test goed. Voor het beste surroundgeluid is een systeem met losse speakers vaak een betere oplossing.
Essentiële uitbreiding: als je in je leven al wat tv's versleet, dan weet je dat de ingebouwde speakers meestal niet je dat zijn. Als je geen handenvol geld wil uitgeven aan een audiosysteem en ook je woonkamer niet vol wil zetten met speakers, dan is zo'n soundbar gewoon een must-have.
Een soundbar is een flinke upgrade voor je tv of pc. Je kunt een soundbar met of zonder subwoofer kopen. Prijzen variëren: 200 euro, 500 euro, maar ook voor 1500 euro.
Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het plaatsen van een soundbar: Plaats de soundbar onder de televisie op een gelijke hoogte, of bevestig hem aan de muur onder de televisie als dat mogelijk is. Hierdoor blijft het geluid gericht op het publiek en lijkt het alsof het geluid direct van de televisie komt.
De Consumentenbond test soundbars op onder meer geluidskwaliteit, gebruiksgemak en energiegebruik. Er zijn in totaal 35 soundbars getest die verkrijgbaar zijn. Een soundbar van Yamaha is de Beste uit de Test.
Bluetooth - Stream vanaf je smartphone
De meeste soundbars die geschikt zijn om muziek te luisteren ontvangen bluetooth. Daarmee koppel je heel makkelijk je telefoon, tablet of laptop aan de soundbar om muziek te streamen.
Op de meeste soundbars vind je wel een optische ingang.Hierop kun je alleen digitale audio-apparaten aansluiten.Geen analoge platenspeler dus, wel een cd-speler of een streamer. Ook je tv zelf kan muziek naar je soundbar sturen.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten. Tenminste, als ze een gemeenschappelijke aansluiting hebben.
Als je een eARC aansluiting hebt op je televisie gebruik je een hdmi 2.1 kabel.Met deze kabel luister stuur je geluid van je tv naar je soundbar zonder kwaliteitsverlies. Wil je gebruik maken van de ARC aansluiting op je tv? Dan heb je genoeg aan een hdmi 2.0b kabel.
Doordat een subwoofer speciaal gemaakt is voor de lage en extra lage frequenties kan je met een subwoofer frequenties afspelen die je met normale luidsprekers normaal gesproken niet zou kunnen afspelen. Hierdoor kan je met een subwoofer een geluid neer zetten dat je zonder een subwoofer moeilijk kan namaken.
Bose Solo Soundbar Series II
Deze goedkope soundbar verbetert het tv-geluid aanzienlijk. De Britse speakerspecialist Bose heeft tenslotte een reputatie hoog te houden. De Solo Soundbar Series II heeft een breedte van 55 centimeter, zodat je hem prima onder een wat kleinere televisie kunt neerzetten.
Een soundbar met tuner is lang niet de enige optie om muziek af te spelen. Zo biedt een bluetooth soundbar zeer veel mogelijkheden, omdat je nummers, podcasts en radio-uitzendingen vanaf een smartphone of tablet draadloos kunt streamen.
Het liefste wil je je soundbar vrij dicht onder je tv hebben. Zo ben je er zeker van dat er geen groot verschil is tussen waar je het geluid ziet ontstaan en waar je het geluid vandaan hoort komen. Zet de soundbar dus niet aan de andere kant van de kamer, want dat kan verwarrend werken.
Een soundbar met Wi-Fi neemt velen voordelen met zich mee. De bediening van deze soundbars vindt plaats vanuit één centrale app, het uitbereiden met losse Wifi speakers is eenvoudig en een hele hoop kabels worden overbodig door het draadloze streamen.
Ook zijn er soundbars met subwoofer. Dit is een extra speaker die je op een andere plek plaatst. Dankzij de subwoofer ervaar je nog meer geluidseffecten. Daarnaast heb je dankzij een draadloze verbinding via bluetooth of wifi geen last van extra kabels.
Maar ook dit zijn elektrische apparaten, die wederom stroom verbruiken als ze niet gebruikt worden. Een soundbar verbruikt ongeveer 17,5 kWh stroom per jaar, terwijl deze in 'slaapstand' staat. Dat kost u ongeveer 10 euro.
Een soort van onuitgesproken regel is dat de breedte van de soundbar tussen de 5 (13 centimeter) en 15 (38 centimeter) inch lager ligt dan de beelddiagonaal van de tv, afhankelijk van het formaat van de tv.