Het huis van de perskoppeling is namelijk van roestvrijstaal gemaakt. Net zoals de koppelingen van Uponor hebben ook de koppelingen van Henco een controlevenster. Wanneer de koppeling nog niet of onjuist geperst is, zal deze beslist voor een lekkage zorgen.
Het lekken, veroorzaakt door niet geperste koppelingen, gebeurt al bij zeer lage druk: 0,5 bar. } Terugkeren naar een werf omwille van niet of slecht geperste koppelingen behoort tot het verleden. } Slecht werkende persmachines vallen meteen door de mand; als de machine niet goed werkt, zal de koppeling lekken.
Het is normaal dat je de koppeling nog kan draaien. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld een bocht van 90° monteert, dan kan je die na het persen nog juist uitlijnen.
Daarnaast gebruiken deze merken een ander persprofiel en kunnen dus de koppelingen van Henco niet met een Uponor profiel geperst worden, vica versa geldt uiteraard hetzelfde. Kan je Henco persen met Uponor tang? Nee dit is niet mogelijk doordat de profielen verschillen.
16 mm buis van uponor en henco enz passen alle koppelingen op. De wanddikte is zelfde.
In muren bieden alleen alleen vaste, dus gesoldeerde of geperste verbindingen een gegarandeerde waterdichte verbinding. En dan uiteraard wel vakkundig uitgevoerd.
De Uponor MLC op rol in een rode mantelbuis kan in het beton worden gestort.
Uponor MLC Thermo 6 mm wordt geleverd met 6 mm isolatie voor warmtebehoud en tegen vorst als de leiding buiten in de grond wordt gelegd.
Je kunt de verschillende vormen van persbekken herkennen aan een letter. Zo heb je M (BONFIX, VSH), TH (Henco), U (Wavin), UP (Uponor) en V (Viega). Deze letters worden gecombineerd met de diameter van de koppeling die je wilt gaan persen.
Je sluit een perskoppeling aan op een leiding door deze er letterlijk op te persen met een perstang en behulp van de juiste persbek, zodat de koppeling strak aangesloten is en er niks meer tussendoor kan glippen. Dit maakt een perskoppeling perfect voor een waterleiding aanleggen.
Bij het monteren van een persfitting, wordt de koppeling over de buis geschoven, met een perstang afgeperst en 30 seconden later is de verbinding klaar. Vergelijk dat maar eens met lassen, waarbij de onderdelen gefixeerd moeten worden voordat de koppeling dichtgelast kan worden.
Moer over knelring
Welke knelkoppeling u moet gebruiken is vrij eenvoudig te zien. Schroef de knelfitting/koppelstuk uit elkaar en schuif de moer over de buis. Deze moet strak om de buis zitten, dan heeft u de goede maat van knelkoppeling.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
Ga met een stuk keukenpapier langs de zichtbare leidingen en let goed op of je ergens vocht voelt. Kun je geen vocht vinden? Gebruik dan een gekleurde doek om kalkplekken op te sporen. Kalk is een indicatie dat er water is.
Knelfittingen kunnen op elk moment kapot gaan, zelfs na jarenlang probleemloos gebruik .
Ja, PEX-buis kan onder een betonplaat worden geïnstalleerd . Omdat PEX-buis op rollen wordt geleverd, kan de installatie in één doorlopende lengte worden uitgevoerd zonder dat er extra hulpstukken nodig zijn. PEX-buis kan ook worden ingekapseld in een plaat, die vaak wordt gebruikt voor vloerverwarming.
Er zijn twee dominante merken van PEX: PEX A en PEX B. ( Een populaire PEX A-fabrikant is Uponor , terwijl Zurn een grote fabrikant van PEX B is.)
Een PEX-buis houdt zich goed ondergronds . Het is echter niet geschikt voor gebruik buitenshuis, tenzij het goed geïsoleerd is. Als u een PEX-buis ondergronds gebruikt, begraaf deze dan minimaal 12 tot 18 inch onder de vrieslijn. Slechts een paar meter onder het oppervlak is de temperatuur warmer.
Perstangen zijn de belangrijkste gereedschappen voor het correct installeren van perskoppelingen bij meerlagenbuizen, koperen buizen en stalen buizen voor water en gas. Het op een juiste manier persen van koppelingen is essentieel om een lekvrij systeem te garanderen.
Wat is het verschil tussen de Henco standaardbuis en de Henco RIXc-buis? Op vlak van druk heeft de Henco standaardbuis bij sommige types een maximale werkdruk van 16 bar, terwijl de Henco RIXc-buis een maximale werkdruk van 10 bar heeft.
Waterleidingbuizen moeten onderling gekoppeld worden met stevige en waterdichte koppelingen. Daarom is de keuze voor een bepaalde koppeling voor de waterleiding erg belangrijk. Heb je koppelingen nodig voor een drinkwaterleiding? Dan heb je leidingen en koppelingen nodig die KIWA gekeurd zijn.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Het antwoord op de vraag of de PEX-buis begraven kan worden is JA , maar er zijn aanbevelingen waarmee we rekening moeten houden. De aanbevolen ingraafdiepte kan variëren afhankelijk van factoren zoals het klimaat, de bodemgesteldheid en lokale bouwvoorschriften.
PEX: Vanwege de flexibiliteit en duurzaamheid moeten PEX-leidingen minimaal 50 jaar meegaan. PVC / CPVC: Onder normale omstandigheden gaan deze buizen tot 100 jaar mee. Houd er rekening mee dat PVC-buizen vaak worden gebruikt voor afvoer, omdat extreme hitte deze kan beschadigen.