Een paard voelt zich comfortabel in temperaturen van -7 tot +10 graden." "Alles onder -7 is koud voor een paard, alles boven die +10 is warm", legt Tondeleir uit. Dus paarden kunnen tijdens deze kou zonder problemen buiten blijven staan. "Maar ze moeten natuurlijk wel eten en drinken krijgen.
De vacht van een paard beschermt hen tegen winterse omstandigheden. Een paard kan veel beter tegen kou dan tegen warmte. Paarden met koude omstandigheden buiten, is dus niet iets waar u zich direct zorgen over hoeft te maken.” Ze roepen ook op om te kijken naar de algehele conditie van het paard.
Een paard kan altijd buiten staan, ook bij heel warm of koud weer. Wel is het belangrijk om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer of insecten. Een goede bescherming kan zijn een beschutte plek in de wei, of het aankleden van het paard met een paardendeken.
Als de (gevoels)temperatuur verder daalt, heeft een paard extra energie nodig voor zijn onderhoudsbehoefte. Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Het is daarom belangrijk om actieve paarden te scheren zodat zij hun warmte goed kwijt kunnen en het zweet niet vasthouden in de dikke wintervacht. Paarden worden meestal in de winter geschoren. Als paarden in de winter toch veel buiten staan worden paardendekens gebruikt om de paarden warm te houden.
Een goede wintervacht heeft een isolerende werking en zorgt ervoor dat gezonde paarden het bij ongeveer -8⁰C niet koud hebben.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Luister goed naar je gevoel, maar besef je dat een paard geen koukleum is. Té veel en te dikke dekens vinden ze niet prettig en als ze gaan zweten op stal kunnen ze alsnog snel kou vatten.
'Paarden die dag en nacht buiten lopen moeten kunnen schuilen tegen zon en andere weersinvloeden. Een schuilstal of bossage biedt beschutting. Mocht de bouw van een schuilgelegenheid niet door de overheid worden toegestaan dan kan hier een uitzondering op worden gemaakt.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden. Frisse stallen bevorderen het reguleren van de lichaamstemperatuur en daardoor de weerstand en de gezondheid. Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Ideale temperaturen
Paarden voelen zich op hun best wanneer de omgevingstemperatuur zich bevindt tussen de 5 en 25 graden.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Emotioneel afgestemd
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Spiegelen met paarden is de ideale manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Paarden zijn puur, zonder oordeel en gaan direct naar de kern. Zo krijg je snel inzicht in jezelf. Een paard spiegelt namelijk jouw gedrag, maar ook jouw energie en gevoel.
Paarden en pony's ontwikkelen een wintervacht wanneer ze gewend zijn om vaak buiten te lopen. Zonder heftige wind en sterk vriezen is het voor deze dieren geen probleem. Paarden/ pony's die een laag sneeuw op hun rug hebben ervaren dan ook geen problemen, de sneeuw werkt zelfs isolerend.
Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
Je kunt het beste scheren als de wintervacht van je paard zich volledig ontwikkeld heeft, zo voorkom je problemen met de verharing van je paard. Meestal is dit rond half oktober, maar dit kan uiteraard per paard verschillen.
Kun je een paard in de zomer scheren? Ja, dat is mogelijk. In feite doen sommige mensen dit om zich te ontdoen van extra gewicht en ook om het paard koel en comfortabel te houden. Bovendien voorkomt het oververhitting in de zomermaanden.
De wintervacht ontwikkelt zich rond september. De meeste mensen scheren daarom in oktober, wanneer de wintervacht volledig ontwikkeld is. Hierdoor voorkom je problemen in de verharing. De vacht blijft groeien, daarom scheren de meesten hun paard nog een tweede keer in januari/februari.