Een ander mooi onderdeel van de oorworm is zijn 'nijptang' aan het achterlichaam. Een vervaarlijk ogend instrument, dat wel, maar echt knijpen kan hij er niet mee. Het dient vooral om vijanden af te schrikken.
Een nijptang, knijptang of (in Vlaanderen) trektang, is een metalen stuk gereedschap om spijkers uit hout te trekken. De tang kan ook gebruikt worden om dunne draad, spijkers en dergelijke door te knippen.
Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Integendeel, ze zijn erg nuttig want ze ruimen rottend organisch materiaal op en eten kleine insecten zoals bladluizen, mijten en rupsen.
Een oorworm, ondanks zijn naam, kruipt niet graag in onze oren. Hij wil wel een plekje om te schuilen dat maar heel klein is zodat hij er precies in past. Ondanks hun opvallende tangen aan hun achterlijf zullen ze mensen nooit bijten of pijn doen!
Nijptang een nijptang wordt vooral gebruikt om spijkers uit materiaal te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar deze uit het materiaal komt. Laat de tang tegen het materiaal steunen en rol de spijker als het ware naar beneden. Ook is deze tang geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.
Nijptangen worden vooral gebruikt voor het vastzetten van een materiaal, zodat je een bepaalde actie kunt uitvoeren. Denk hierbij aan een spijker uit de muur trekken, betonvlechten of het knippen van draad.
Knip het gaas simpelweg in de gewenste vorm en maak de omlijning vast met wat fijn ijzerdraad. Als het af is, dan kun je het figuur ook met wat ijzerdraad vastpinnen in of aan een standaard, zoals een blokje hout.
Waarom kruipen oorwormen in mijn oren? De twee tangen die de oorwormen op hun achterlijf hebben, gebruiken ze voor verdediging tegen soortgenoten en kleinere roofdieren. Dat de oorworm deze tangen gebruikt om in uw oor te kruipen en het trommelvlies door te knippen is een fabel.
Leefwijze. De gewone oorworm is te vinden onder allerlei afval, onder stenen, in composthopen, bloempotten, molm en vergane bomen, tussen bladeren en planten, onder oude planken en dikwijls in bloemen, vooral die van dahlia's.
Vijanden en verdediging
Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
De stinkende kortschildkever lijkt uiterlijk meer op een oorworm dan een kever, maar mist de twee tang-achtige delen aan het achterlijf. Wel is bij vrouwtjes de legbuis te zien; het belangrijkste zichtbare verschil tussen de seksen.
Zijkniptang. Bij de zijkniptang bevindt het snijgedeelte zich, zoals de naam al aangeeft, aan de zijkant. Als het niet lukt om iets af te knippen, omdat de handvatten in de weg zitten, zou het wel kunnen lukken met een zijkniptang. Voor een eenvoudige klus is een gewone zijkniptang voldoende.
Oorwurmen of oorwormen zijn echte afvalopruimers. Ze eten resten van planten en dieren maar zijn ook dol op plaagdieren zoals de bladluis. Oorwormen zijn 's nachts actief.
Ook bekend als knijptang, trektang of spijkertang. De officiële functie van een nijptang is spijkers uit hout trekken. Daarnaast wordt hij ook gebruikt om draad en spijkers door te knippen. En er zijn zelfs mensen die hem als hamer gebruiken.
De naam: oorworm
Gekke naam eigenlijk: oorworm. Blijkbaar hebben de diertjes deze gekregen omdat men vroeger dacht dat de oorworm doofheid bij mensen kon genezen. De diertjes werden dan gedroogd, tot poeder vermalen en als medicijn gebruikt.
Binnenshuis: besproei de plekken waar de oorwormen zich bevinden met insecticiden. Milieuvriendelijk: behandel oppervlakken waar oorwormen voorkomen met het natuurlijke uitdrogende mineraalpoeder kiezelgur (doodt oorwormen niet altijd, maar zorgt dat de plek droog en onaangenaam voor oorwormen wordt).
Hoe ziet een oorworm eruit? De oorworm is een donkerbruin insect van 1 tot 3cm lang met bijtende monddelen.Aan het uiteinde van hun lichaam hebben ze een tangvormige 'schaar' die wordt gebruikt als verdedigingswapen. Deze is groter & krachtiger bij mannetjes.
Neem bijvoorbeeld het idee dat spinnen in je keel of oor kruipen. Dit doen ze niet, dat is niet waar. De hoeveelheid 'gevaarlijke spinnen' is sowieso verwaarloosbaar in Nederland. Dit heeft te maken met het klimaat, maar in de toekomst zullen we ook deze spinnen wel vaker kunnen zien.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
Ook kan een insect in het oor kruipen of vliegen. Ook insecten kunnen schade veroorzaken.
Het is stevig, gemakkelijk te spannen en slijtvast. De foto's hierboven zijn 5 jaar na het aanbrengen van het gaas gemaakt. Het zit nog overal strak en is vrij van roest, natuurlijk mag je dit ook zelf komen bekijken.
Over het algemeen is 3 meter tussen elke paal goed voor elk soort gaas. Bij gladdraad en puntdraad kunnen de palen wel 5 á 6 meter uit elkaar staan.
Graaf het gaas 50 cm diep in een hoek van 45° naar buiten ofwel recht in de grond.