Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen.
Hun neusgaten sluiten zich en ze kunnen hun adem vijf minuten of langer inhouden als ze ondergedompeld zijn. Nijlpaarden kunnen zelfs onder water slapen, met behulp van een reflex waarmee ze kunnen dobberen, ademhalen en weer naar beneden kunnen zinken zonder wakker te worden.
Eenzame mannetjes of vrouwtjes met jongen worden snel agressief wanneer je te dichtbij komt. Een nijlpaard laat zien dat hij boos is door zijn bek te openen zodat al zijn imposante tanden te zien zijn. Als een nijlpaard je aanvalt, is het beste wat je kunt doen opzij springen.
Het nijlpaard is de meest agressieve planteneter
Het nijlpaard gebruikt zijn krachtige kaken vooral om gras af te bijten, maar als het achter een bedreiging of een rivaal aan gaat, gebruikt het al zijn 826 kg bijtkracht. Zijn beet is zo krachtig doordat het dier zijn bek 150 graden kan openen.
In West-Afrika, waar de nijlpaarden oorspronkelijk vandaan komen, worden ze ondanks hun sterk verminderde populatie nog steeds gegeten.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Het klopt evenwel dat volwassen olifanten niet kunnen springen. Maar er zijn nog andere zoogdieren die nooit aan de enkels van Tia Hellebaut zullen komen: neushoorns, nijlpaarden en - uiteraard - luiaards.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Een zwemmende olifant is zeker geen ongebruikelijk gezicht. Deze grote zoogdieren drijven in het water en zwemmen geheel onderwater, waarbij ze hun slurf als snorkel gebruiken.
De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
Kort daarna duikt het gevaarte weer boven water. Nijlpaarden zijn bekend voor hun agressieve en territoriale aard. Jaarlijks doden ze ongeveer 3.000 mensen. De dieren kunnen tegen een snelheid van 8 kilometer per uur zwemmen en kunnen hun adem voor vijf minuten inhouden.
“Wereldwijd leven er nog maximaal 130.000 nijlpaarden. We maken ons terecht bezorgd over de olifantenpopulatie, waarvan er nog 400.000 zijn op de wereld. Het nijlpaard staat er slechter voor”, waarschuwt Jones. In de Luangwa Vallei leeft een gezonde groep van circa 13.000 nijlpaarden, een van de grootste ter wereld.
De brede neus is overdekt met tastharen. Nijlpaarden zijn dik en vettig. Die vettigheid komt omdat ze slijmklieren hebben die een stroperige vloeistof maken die de huid in de open lucht vochtig houdt.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Geluid van een nijlpaard
Nijlpaarden kunnen als enige zoogdieren zowel boven als onder water met elkaar 'praten'. Boven water doen ze dat door te knorren, dat kunnen ze erg hard! Onder water is daarentegen lastiger, zeker omdat hun oren dan gesloten zijn.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Lang was niet helemaal duidelijk hoeveel mensen door de leeuwen werden opgegeten. Onderzoek wees in 2011 uit dat de leeuwen zeker van 35 mensen aten. De ene leeuw zou elf mensen hebben buitgemaakt. De andere zou van 24 mensen hebben gegeten.
1. Poes. Poezen zijn intelligent. Ze voelen aan wanneer hun baasje ziek is en geven het baasje dan extra aandacht.
De tijger is ook dol op water. Op warme dagen liggen ze graag in het water (in het wild maar ook in dierentuinen, dus water is een vereiste in een tijgerverblijf) en indien mogelijk zwemmen ze ook graag een paar baantjes. Het gebeurt regelmatig dat een tijger zijn prooi in het water pakt.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Nee, kippen kunnen niet zwemmen. Ze behoren tot de loopvogels.