Kleuren herkennen Pasgeboren baby's kunnen nog niet echt kleur onderscheiden. Ze zien wel verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Baby's vinden contrastrijke voorwerpen, met veel zwart en wit bijvoorbeeld, heel interessant. Ze kunnen daar een poosje naar blijven kijken en het aftasten met hun ogen.
Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.
Op 3 à 3,5 maanden ziet je baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij niet op. Het zicht verscherpt geleidelijk tussen 3 en 6 maanden. Op 6 maanden ziet je kind al vrij goed, maar het zicht ontwikkelt zich nog verder in de eerste levensjaren.
Volle blik Het echte aankijken betekent; uw baby wil contact maken en krijgen. Een oogknip Betekent meestal een groet of herkenning van iets. Naar iets in de omgeving kijken Uw baby wil uw aandacht vestigen op iets en vraagt of u mee wilt kijken.
Als hij vier maanden oud is, kan hij verschillende kleuren onderscheiden, zelfs tinten die overeenkomen. Na vier maanden zal hij heel ver in de verte kunnen zien, ver voorbij de 30 cm die hij bij de geboorte zag.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Wanneer begint je baby met omrollen? Als je baby zijn hoofd goed rechtop kan houden in buikligging, begint hij vrij snel met omrollen. Sommige baby beginnen hier al mee rond 4 maanden, maar de meeste baby's leren het omrollen als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Vaak rolt hij eerst van zijn buik naar zijn rug.
Het beeld klopt niet voor een jong kind
Jonge kinderen ervaren zichzelf van binnenuit, een baby weet niet dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Dat is bij oudere kinderen en volwassenen anders maar een baby heeft echt nog geen idee en beleeft zichzelf en de omgeving als één.
Baby's reageren sterk op geluid en gezichtsuitdrukkingen en proberen veel na te doen. Spelletjes als kiekeboe, herhalen van geluiden of gezichtsuitdrukkingen helpen om contact te maken. Elke keer is een kindje dan op zoek naar bevestiging dat de reactie van de ander hetzelfde blijft, een feest van herkenning.
Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat ten koste van iets anders. Vooral de taalontwikkeling kan hieronder lijden. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken.
Pasgeborenen kijken u daarom vaak kort aan. Wat ze dan zien is al zoveel, dat ze daarna hun ogen afwenden om eerst deze nieuwe indrukken te gaan verwerken. Er zijn baby's die nog helemaal niet iemand aan willen kijken.Die hebben al genoeg aan het verwerken van indrukken die ze opdoen met oppakken, voeden en knuffelen.
Zicht baby maand 2: basiskleuren en details
Na 4 tot 6 weken begint je baby basiskleuren te onderscheiden. Rood ziet hij als eerst en kort daarop volgen geel en groen. Blauw blijft nog een lange tijd zwartachtig. In deze periode begint je baby begint steeds meer details te zien.
Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.
Baby's zijn al in staat om sociaal te redeneren, ontdekte Spelke. En daarnaast weten ze ook nog eens precies tot welke sociale groep ze behoren. Dat zou je niet zeggen als je in die onschuldige oogjes kijkt, maar die kleintjes weten en snappen meer dan wij denken.
Oefenen en taalontwikkeling
Steekt je baby zijn tong wel eens uit of zit hij bellen te blazen met zijn mond? Dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling. Ook kan het je regelmatig opvallen dat je baby aan het luisteren is, dit helpt ook mee voor de taalontwikkeling.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby
Het advies is: je moet zoveel mogelijk knuffelen met je baby. Een onderzoek wees uit dat baby's die 10 uur per dag lichamelijk contact hadden, 50% minder huilden dan baby's die 8,5 uur per dag lichaamscontact hadden.
Vaak wordt het lachen gezien als het bewust lachen, maar bij hele jonge baby's zijn dit groeistuipjes. Het wegrollen met de ogen is ook een groeistuip. Soms rollen de ogen zo ver weg, dat er alleen maar oogwit is te zien.
Het is heel goed voor je kindje om zichzelf te ontdekken. Daarvoor is een spiegel uitermate geschikt. Door op jonge leeftijd vaak in de spiegel te kijken, ontwikkelt je kindje zelfvertrouwen en kan het zichzelf ontdekken.
Opvallende klachten als je kind slecht ziet
Check dan of hij of zij regelmatig last heeft van opvallende klachten zoals: rode, vermoeide of branderige ogen. rode en/of gezwollen oogleden. wrijven in de ogen.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Echt lachen
Als je baby ongeveer vier tot vijf maanden oud is, gaat hij of zij echt schaterlachen. Het leukste geluid wat er is, dat kun je niet vaak genoeg horen! Je kunt je baby laten lachen door hem of haar te kietelen, knuffelen, rare geluiden te maken of rare bekken te trekken.
Voor het kruipen leert je baby eerst zitten zonder de handen te gebruiken, waarbij ze haar lichaam draait en haar evenwicht bewaart terwijl ze speeltjes pakt. De meeste baby's leren dit rond de 8 à 9 maanden. Je kunt je baby hierbij helpen door haar te verleiden met de hangende speeltjes van de Play Gym.