Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Klein chemisch afval (kca) kun je inleveren bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente. Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kun je ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten. Medicijnen en injectienaalden kun je ook inleveren bij de apotheek waar je ze gehaald hebt.
We kunnen ons voorstellen dat je oude foto's juist wilt bewaren, maar mocht je na het opruimen tóch een goede reden hebben om ze allemaal weg te doen, dan mogen ze bij het restafval.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet?
Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze ook naar de kringloopwinkel brengen of in een minibibliotheek in de buurt achterlaten.
Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het restafval in het huisvuil. De vuilnisdienst van de gemeente haalt dat bij je op en levert het af bij de afvalverwerker. Die sorteert het afval om het daarna zo zuiver mogelijk verder te kunnen verwerken of verkopen.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD).
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Je kunt oude cassettebanden, geluidsbanden en videobanden weggooien bij het restafval. Dozen/hoezen van cassettebandjes of videobanden kunnen van plastic of papier zijn. De plastic hoezen mogen niet bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
In een restafval container mag je (onder andere) het volgende kwijt: as uit de asbak, de (open) haard en de barbecue, bakpapier, bubbelenveloppen, chipskokers en -zakken, foto's, gebruikte zakdoekjes, tissues en keukenpapier, geplastificeerd papier en karton, hydrokorrels, incontinentiemateriaal, kattenbakkorrels, ...
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Voor kassabonnen wordt vaak thermisch papier gebruikt, voorheen met BPA, en nu zonder. Van oud papier worden vaak nieuwe voedselverpakkingen gemaakt. Daar mogen geen BPA-resten in zitten. Doordat kassabonnen nu vrij zijn van BPA mogen ze bij het oud papier.