Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.
Er zijn maar weinig materialen waar een muis niet doorheen kan knagen. Om een paar materialen te noemen waar muizen makkelijk doorheen kunnen: hout, karton, plastic, vinyl en aluminium. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door delen van gips of beton knagen. Maar hoe zit het nu met staalwol en purschuim?
Je kunt het horen als muizen in je huis knagen of lopen. Ook herken je het aan muizenkeutels en aangevreten voedselverpakkingen.
Gaan muizen vanzelf weg? Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u er vanuit gaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Ultrasoon geluid is geluid met een frequentie boven het menselijk gehoorbereik. Dit betekent dus dat mensen het geluid niet horen, maar dat ongedierte wel degelijk last heeft van het apparaat. Er worden veel producten verkocht die muizen zouden verjagen met ultrasoon geluid.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Muizen kunnen ook via de regenpijp naar boven komen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Je hoort krassende geluiden
Tussen de muren, in plafonds of onder vloeren. Je kunt muizen horen piepen, trippelen of krasgeluiden maken.
Gezondheidsrisico's van muizen
En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken. Ze worden er zelf niet ziek van, maar kunnen het virus wel bij zich dragen. Ze kunnen soortgenoten en ook mensen besmetten via hun urine, ontlasting en speeksel.
Kan een muis uit een emmer klimmen? Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.
Een muis is een nachtdier. Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel.