Alle muizen kunnen tot twee meter hoog klimmen, maar sommige soorten zijn hier beter in dan andere. Bosmuizen klimmen bijvoorbeeld beter dan gewone huismuizen.
Op plaatsen waar muizen en ratten vaak passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor doordat ze met hun vacht met buiksmeer tegen de wanden strijken. Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog. Daarnaast kunnen muizen ook heel hoog springen, ong.
Een gaatje van een halve centimeter breed is al groot genoeg voor een muis om binnen te komen. Maak naden en kieren daarom dicht op alle plekken waar ze kunnen binnenkomen zoals de kruipruimte en bij wateraansluitingen.
Er zijn maar weinig materialen waar een muis niet doorheen kan knagen. Om een paar materialen te noemen waar muizen makkelijk doorheen kunnen: hout, karton, plastic, vinyl en aluminium. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door delen van gips of beton knagen.
Sommige muizensoorten kunnen een sprong maken tot wel 25 cm hoog. Dat is veel hoger dan hun eigen lichaamslengte van 3 tot 10 cm.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes?Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen hebben een hekel aan katten en andere roofdieren
Ze rennen achter alles aan wat snel beweegt en willen vaak elk beestje vangen. Muizen weten dit als geen ander. De geur van katten boezemt de muizen angst in waardoor ze jouw woning liever vermijden dan dat ze er gaan wonen.
Je moet er immers toch niet aan denken dat muizen in je bed kruipen? In de praktijk komen muizen alleen in bed als er etensresten te vinden zijn. Muizen zijn dol op dezelfde snacks als mensen, denk aan kaas-chips, chocolade en nootjes. Muizen zijn voornamelijk 's nachts actief.
Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen. In de muren van een gebouw bevinden zich vaak stootvoegen.
Ze hebben aan een gaatje van 0,5 cm genoeg om een huis binnen te komen. Een vuistregel is hierbij dat als een potlood in het gat past, er ook een muis doorheen kan. Hoewel ze goed kunnen klimmen, zullen ze eerder via de kruipruimte een woning binnen komen dan via een openstaand raam of de dakgoot.
Oorzaken muis in huis
Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren. (Ook vogelvoer kan muizen aantrekken.) Verder biedt uw woning bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten.
Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren. Muizen kunnen ook erg goed springen.
Er worden veel producten verkocht die muizen zouden verjagen met ultrasoon geluid. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er geen direct verband bestaat tussen het gebruik van deze apparatuur met geluid en het met succes afschrikken of verjagen van muizen.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Muizen in huis kunnen schade toebrengen aan kabels en meubilair. Ook zorgen ze voor stankoverlast, geluidsoverlast en brengen ze met hun ontlasting de nodige gezondheidsrisico's met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om de muizen te pakken te krijgen omdat ze zich goed verstoppen en erg voorzichtig zijn.
Muizen zijn groepsdieren, dus als je er 1 gezien hebt is de kans groot dat er meerdere zitten. Vaak wel van dezelfde 'groep', want muizen bakenen graag hun territorium af voor andere groepen.
Je kunt muizen verjagen door een paar druppels chloor te verspreiden op plekken waar muizen aanwezig zijn. Ze zullen deze plek dan snel verlaten. Het is aan te raden om chloor als bestrijdingsmiddel alleen in te zetten in ruimtes waar je zelf niet vaak komt, zoals de zolder, kelder of berging.
Binnen een korte tijd kan een muis zich dus erg snel vermenigvuldigen. Na 6 weken is een muis volwassen genoeg om opnieuw jonkies te krijgen. Een vrouwtjes muis krijgt 5 tot 10 keer per jaar een nest. Dit betekend dus dat een vrouwtje 60 jonkies kan krijgen in een jaar.
Muizen zijn dragers van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Als muizen ziektes bij zich dragen dan zijn deze overdraagbaar op mensen. Op deze manier kunnen mensen besmet raken en ziek worden. Muizen verspreiden de hele dag door urine en leggen tot 80 keutels per dag.