Mieren kunnen zwemmen Nou ja, niet alle mieren kunnen zwemmen, het hangt af van de soort. Ze hebben nog geen vlinder- of schoolslag onder de knie, maar ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen, en ze kunnen ook langdurig blijven drijven.
Je zou verwachten dat de vederlichte mieren als het ware over het water lopen, maar niets is minder waar: ze houden er wel degelijk een uitgekiende zwemslag op na. Hun achterste poten zorgen voor stabiliteit op het water, terwijl ze met hun andere poten peddelen.
Een mier kan lange tijd zonder adem
Als een mier vast komt te zitten in een vloeistof, kan ze in een soort coma raken. Zo kan ze lang overleven.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren kunnen niet echt zwemmen, maar komen wel aan de overkant van een rivier als ze daar naartoe moeten.
Mieren kunnen via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan.
De onvruchtbare vrouwtjes zijn de werksters en worden 7 jaar oud. Een koningin is het miertje dat haar hele leven eitjes legt. Doordat ze altijd in het nest blijft, wordt zij wel 14 jaar oud.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Zout tegen mieren is niet de meest effectieve manier voor mierenbestrijding, maar de meeste mensen hebben wel zout in huis. Daarom kan het geen kwaad om te proberen.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Een mier poept en plast namelijk wanneer hij loopt. Zodra wij het voedsel eten waar een mier op heeft geplast of gepoept, is er een grote kans dat je voedselvergiftiging oploopt. Mieren maken hele gangenstelsels en nesten onder de grond. Wanneer dit zich onder jouw terras bevindt, ga je dit op den duur wel merken.
' 'Dat mieren niet verdrinken, ligt aan hun ingenieuze nestarchitectuur', vertelt entomoloog Johan Billen van de KU Leuven. 'In de gangenstelsels zitten deurtjes en poortjes. Met steentjes kunnen ze gangen afsluiten.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.
Vliegende mieren kun je verdelgen, maar van vliegende mieren heb je maar één dag last. De koninginnen kruipen na het paren direct weg. De mannetjes sterven vrijwel meteen na de paring. Die hoef je dan alleen nog maar bij elkaar te vegen, eventueel.
Mieren praten met elkaar via speciale geurstoffen, de zogenaamde feromonen. Die geuren nemen ze waar met hun voelsprieten. Ze 'praten' met elkaar over voedsel, vijanden en taken in het nest. Als je twee mieren ziet die elkaars voelsprieten raken is de kans groot dat je getuige bent van een mierengesprek!
Mieren zijn ook ongewervelden die gehouden kunnen worden als huisdier. De verzorging is wel heel anders dan de meeste ongewervelden, omdat je bij mieren niet één individu kan houden maar alleen een kolonie.
Je kunt dus bijvoorbeeld peper, lavendel, salie, munt, kruidnagel, basilicum, nootmuskaat of kaneel bij de ingang van de mieren leggen en hier een beetje water bij gooien. Zo gaan de mieren hier niet naar binnen, ze gaan namelijk nooit over een sterk geurend kruid lopen.
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
6. Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Het zijn er vijf: drie piepkleine ogen en twee wat grotere ogen. Met deze ogen kunnen ze niet zo heel goed zien. Gelukkig kunnen ze wel goed ruiken, dit doen mieren met twee grote voelsprieten. Deze zitten ook op de kop.
De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda's.