Ja, je lichaam kan zonder het consumeren van koolhydraten! Door het ingebouwde proces Gluconeogenese kan je lichaam zelf de koolhydraten aanmaken die het tekort komt. Zeker voor alledaagse werkzaamheden zal je hiervan geen hinder ondervinden, waarschijnlijk alleen maar voordelen!
Koolhydraten zijn namelijk ook aanwezig in groenten, fruit en noten en het schrappen van alle soorten koolhydraten kan dan ook leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en prikkelbaarheid. Dit kan een aantal dagen, maar ook enkele weken aanhouden.
Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Dat wil je voorkomen, want dat gaat ten koste van je spieren. Als meer dan 70% van alle calorieën uit koolhydraten komt, kan dat leiden tot een tekort aan vetten en eiwitten.
Koolhydraten geven je energie om te denken, praten, bewegen, enzovoorts. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn ze belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron.
Met een koolhydraatarm dieet is het mogelijk om tot wel 2 kilo per week te verliezen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het de effectiefste manier is om van ongewenst (buik)vet af te komen. Let op: Dit bereik je alleen als je het koolhydraatarme dieet op een goede manier volgt.
Naast dat een koolhydraatarm dieet niet het meest succesvolle dieet is om af te vallen, is het ook niet het meest gezonde dieet. Een koolhydraatarm dieet bevat namelijk over het algemeen niet voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels doordat het vaak minder groente, fruiten granen bevat.
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo'n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. De gemiddelde Nederlander houdt zich daar met 45% energie uit koolhydraten en 237 gram koolhydraten per dag, keurig aan.
Koolhydraten blijken bij grotere hoeveelheden schadelijker voor de gezondheid dan vetten. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar de invloed van koolhydraat- en vetinname op hart- en vaatziekten.
Kwaliteit van koolhydraten belangrijker dan hoeveelheid
Kies daarom voor gezonde bronnen van koolhydraten als volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groenten, fruit en peulvruchten. Daarin zitten naast energie ook belangrijke andere voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen.
Complexe en vezelrijke koolhydraten zitten met name in: groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen en volle graanproducten. Enkelvoudige (snelle) koolhydraten worden snel opgenomen door het lichaam.
Het kan zijn dat je nog te veel koolhydraten binnen krijgt waardoor je lichaam niet overgaat op vetverbranding. Zorg ervoor dat je alle koolhydraten telt en onder de maximum toegestane hoeveelheid koolhydraten per dag en per fase blijft. Wees bewust van de koolhydraten die je eet en wees bovenal eerlijk naar jezelf.
50 – 100 gram wanneer je wilt afvallen
Als je snel en duurzaam wilt afvallen, is deze hoeveelheid koolhydraten waarschijnlijk het beste voor jou. Door minder koolhydraten te eten, krijgt het lichaam de kans om het onevenwicht te herstellen en de vetverbranding opnieuw te optimaliseren.
Van koolhydraten op zich word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie (kcal) binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Koolhydraten zijn enorm belangrijk voor onze energievoorziening. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit.
Suiker versus vet: wat is het ongezondst? "Vetten en suikers worden meestal samen geëvalueerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat vetten, als ze geïsoleerd worden gegeten, helemaal niet bijdragen tot gewichtstoename. Suiker is daarentegen op zichzelf wel een dikmaker", aldus voedingsexperte Lynn De Merlier.
1 gram vet levert 9 kilocalorieën, of dit nu verzadigd of onverzadigd vet is. Dus kort door de bocht: je wordt er even dik van. Toch is er net als bij suiker wel een verschil: onverzadigde vetten zijn minder stabiel. Onverzadigd vet is in algemene zin dus reactiever dan verzadigd vet.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
Maar stiekem zit in rijst toch wel degelijk een aardig aantal koolhydraten. Het loont dus de moeite om voor een koolhydraatarme variant te kiezen. Low Carb Club helpt je de balans in je lichaam te bewaren terwijl je een koolhydraatarm dieet volgt.
Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Wanneer je start met koolhydraatarm/keto eten, kun je last hebben van kramp in je kuiten, zere of 'slappe' benen en spieren, vermoeidheid of hoofdpijn. Dat komt doordat je veel vocht verliest en daarmee ook mineralen. Je kunt het gelukkig heel eenvoudig oplossen.
Het ei dieet houdt in dat je elke week maximaal 40 eieren eet. Elke dag eet je dan minstens twee gekookte eieren. Je mag naast eieren nog wel andere voedingsproducten eten, zoals fruit, een aantal soorten groenten en mager vlees of vis. Het ei dieet is bedoeld om een week te volgen.