Rauwe lever kun je ingevroren ongeveer negen maanden in de vriezer bewaren. Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren. Natuurlijk moet het vlees dan wel goed afgedekt zijn.
Het kan, je loopt alleen met lever - dat wel gaar moet zijn maar niet doorbakken - het risico dat ze toch net effe te gaar worden, en daardoor wat rubberig of te droog kunnen worden. Niet helemaal verpest, maar net niet meer zo lekker als vers. Kort opwarmen dus, alleen maar warm laten worden, want gaar zijn ze al.
Het uitgebreide “Gebalanceerde Nutriënten Model” maakt duidelijk, dat 5 gram runderlever of 15 gram kippenlever de maximale hoeveelheid per dag mag zijn (voor een volwassen man van 75 kg), als je ook rekening houdt met vitamine A in andere levensmiddelen.
Hoeveelheid per persoon
Je kunt rekenen op 150 tot 250 gram lever per persoon.
Kalfslever is volgens kenners de lekkerste lever. De lever is lichtbruin van kleur, vrij zacht van structuur en een echte delicatesse. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Groene groenten beschermen de lever
Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Gekookte of gebakken lever kun je ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun het vlees, rauw of verwerkt, nog twee dagen bewaren.
Breng de kippenlevers in ruim water aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Doe de levers in een vergiet, spoel ze af onder ruim koud water en laat deze uitlekken. Verwarm boter in een koekenpan en bak hierin de levers rondom bruin. Bestrooi deze met weinig zout, peper en kerriepoeder.
Laat de lever eerst 20 minuten in melk 'weken'. Het vlees wordt dan malser en nog lekkerder. Daarna laten uitlekken en goed droog deppen met keukenpapier.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Zetmeel uit aardappelen bindt gifstoffen in de darmen, zodat ze niet in de eerste plaats de lever bereiken. Het eten van aardappelen kan daarom heel nuttig zijn voor de gezondheid van de lever(4).
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Tips om je lever te reinigen
Hierbij een overzichtje van voedingsmiddelen waar onze lever dol op is: Gember – gember zorgt ervoor dat toxische stoffen afgebroken worden en zich niet opstapelen in het lichaam. Citroenen – citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine trekt toxische stoffen aan en voert ze af.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (25 gram) kippenlever, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
Er zitten 32 kilocalorieën in 1 stuk (25 gram) kippenlever. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kippenlever'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.