Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie.Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
'Menselijk vlees smaakt eigenlijk net hetzelfde als runds', steekt Negromonte van wal. De man ging een gesprek aan met een journalist van de krant The Mirror. 'Gemiddeld blijft het vlees drie tot vier dagen goed. We aten niets anders gedurende die dagen en zorgden dat alles, tot de laatste gram altijd opgepeuzeld was.
Etymologie. Het woord kannibaal is waarschijnlijk ontleend aan het Spaans, waar het als canibal voorkomt. Dat kan een verbastering zijn van het woord caribal (bewoner van de Cariben, aan wie kannibalistische gewoonten werden toegeschreven) en can (Galicisch voor 'hond').
Mensenvlees (spieren, vet, etc.) heeft dezelfde samenstelling zoals bij veel zoogdieren en mits goed bereid zal je het prima kunnen eten.
Er bestaat namelijk zoiets als autokannibalisme waarbij kannibalen de drang hebben om zichzelf op te eten.
Wetten tegen moord, het kopen en verkopen van mensenvlees en het beschadigen van lijken, maken kannibalisme lastig, maar alsnog legaal in de andere 49 staten. Het is zeldzaam dat iemand die zich graag wil laten eten een geïnteresseerde vindt, en het scenario alleen al roept genoeg ethische vragen op.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer.
Moderne mens hield van barbecue
De moderne mens, Homo sapiens, heeft zijn vlees in elk geval nooit rauw gegeten.
We kunnen niet overleven op mensenvlees. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Brighton.
Als laatste: echte carnivoren en alleseters, zoals katten en honden, hebben wél vlees nodig om gezond te zijn. De mens niet. Er is niets in vlees dat niet in een veel gezondere vorm te vinden is in plantaardige bronnen.
"In rood vlees zitten stoffen die niet gunstig zijn, en die je met mate zou moeten nemen. Op lange termijn heb je echt grotere kans op hart- en vaatziektes en kanker." Ze gaat verder: "Eenzijdige diëten zijn sowieso niet verstandig.Het is gevaarlijk om zo'n extreem eetpatroon aan te nemen.
Conclusie: Kan je leven van Prana of is het gevaarlijk? Er is op dit moment geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het Prana dieet goed is voor je gezondheid. Er zijn zelfs mensen die niet meer kunnen navertellen hoe zij het leven van Prana hebben ervaren.
Voeding zorgt in Nederland – samen met roken en overgewicht – voor een mindere gezondheid en verschillen in gezondheid. Met een gezond gewicht en eetpatroon kunnen we veel 'gezondheid' winnen.Zo heb je door gezond te eten een kleinere kans op vroeg overlijden, diabetes en hart – en vaatziekten.
Ons smaakzintuig bestaat uit smaakpapillen op je tong en in je mond.De smaakpapillen proeven vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartige smaak). Als de smaakpapillen in contact komen met een stofje dat een bepaalde smaak veroorzaakt, geven je zenuwen dit door aan je hersenen, die de smaak herkennen.
En Van der Valk zegt: „Mensenvlees is rood.” Het eiwit myoglobine, dat zuurstof uit het bloed kan opnemen, veroorzaakt de rode kleur, vertelt de patholoog.
Kannibalisme komt nauwelijks nog voor
Kannibalisme was tot in de 19e eeuw doodnormaal op eilanden in de Stille Zuidzee. Tegenwoordig zouden nog enkele geïsoleerde stammen in Zuid-Amerika en Papoea Nieuw-Guinea mensen eten.
Kannibalisme is niet alleen taboe
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Ook zij eten zowel plantaardig voedsel als vlees.” Develter zegt dat we dus puur hypothetisch kunnen stellen dat de smaak van mensenvlees het dichtst zal aansluiten bij varkensvlees gezien de gelijkaardige voedingspatronen. Opvallend: het vlees van varkens die een plantaardig dieet volgen, heeft een andere smaak.
Daarom eten kannibalen mensenvlees in combinatie met andere levensmiddelen zoals fruit. Waar ze het vlees van eten is niet echt bekend, maar waarschijnlijk worden de monnikskapspier, de dijbeenspier en de spieren rond de heup gegeten.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën.Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen.Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
In Nederland worden jaarlijks zo'n twee miljoen kreeften en krabben levend gekookt. In Zwitserland is dat sinds kort verboden: de schaaldieren moeten eerst met een elektrische schok verdoofd worden vóórdat ze de pan met kokend water ingaan.
Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (zoals water, koffie, thee, frisdranken, alcoholische dranken en zuiveldranken).
Omnivoren kunnen energie uit alle soorten voedsel halen
Dat levert ons bij biologen de titel 'omnivoor' op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld koeien of katten die kleingeestig leven op alleen groenvoer of alleen vlees.