Meestal is een voorkeurshouding in de eerste maanden na de geboorte de oorzaak. De meeste baby's houden hier na een aantal weken vanzelf weer mee op, waardoor de afplatting vanzelf verdwijnt. Maar sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of recht naar boven kijken.
Een afgeplat hoofdje komt bij acht op de tien baby's voor. De fontanellen van een baby zijn nog niet gesloten, omdat de schedel van een baby nog niet volgroeid is. Dit gebeurt bij de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Hierdoor is het hoofdje van een baby meer vervormbaar dan die van een volwassenen.
Na de geboorte kan het hoofdje van je baby lichtjes vervormd zijn. Meestal trekt dit spontaan weg in de eerste week.
Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien. Het beste is om je baby met ieder slaapje op een andere kant te leggen.
Als je kindje een afgeplat hoofdje, asymmetrie of voorkeurshouding heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een osteopaat. Deze kan de schedel van je kindje nakijken/behandelen op restricties en een eventuele voorkeurshouding behandelen, zodat je kindje al ten minste op de niet-voorkeurszijde KAN draaien.
Wat is een afgeplat hoofdje? Een afgeplat hoofdje is een schedelvervorming die ontstaat als een baby te vaak en te lang in een voorkeurshouding ligt. Doordat de schedel van een baby nog week is, kan hij makkelijk vervormen. Zo kan er een afplatting van de schedel ontstaan op de plek waar de baby veel op ligt.
Een afgeplat achterhoofdje is een vorm van een babyhoofd waarbij deze niet rond is, maar aan een kant duidelijk afgevlakt is ten opzichte van de rest van het kinderhoofdje.
Een afgeplat hoofdje geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen met een afgeplat hoofdje ontwikkelen zich net zo goed als kinderen zonder afgeplat hoofdje. De afplatting van het hoofdje kan wel gevolgen hebben door de symmetrie van het gezicht.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
Ontwikkeling baby van 2 maanden
Wanneer je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd al eventjes optillen. Ook gaat je baby steeds beter zien. Kleuren ziet je baby pas na ongeveer 4 weken. Tot een afstand van 40 centimeter ziet hij nu scherp.
Een plat hoofdje bij je baby, aan de achterzijde van het hoofd, wordt vaak veroorzaakt doordat de baby veel op de rug ligt. Je kunt dit voorkomen door je baby bewust met het hoofdje in een andere houding te laten liggen. Dit geldt ook voor wanneer je de baby vasthoudt of in een babynestje legt om te ontspannen.
De schedel corrigeren, kan door: Houdingstherapie: de baby wordt op de niet-afgeplatte kant gelegd, speelgoed aan de andere kant. Het is aanbevolen om de baby een half uur per dag onder toezicht op de buik te leggen. Fysiotherapie of osteopathie wordt soms voorgeschreven om de voorkeurshouding te corrigeren.
Als je baby ongeveer 2 tot 3 maanden oud is, kan de zachte plek aan de achterkant van het hoofd van je baby zich sluiten. De zachte plek aan de voorkant kan zich sluiten rond de tijd dat je peuter 18 maanden oud wordt.
Als jouw kindje toch graag een zijligging aanneemt of een voorkeurspositie heeft, kun je ook gebruik maken van een zijslaapkussen. Daarmee kan jouw kindje veilig op de zij slapen, zonder dat hij terug rolt in zijn of haar favoriete positie.
Als baby's hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant draaien heet dat een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is niet goed voor een gezonde ontwikkeling van je kindje. Daarom is het belangrijk baby's te stimuleren het hoofdje naar beide richtingen te draaien.
Werking van de baby helm
Hij geeft ruimte aan de delen die achtergebleven zijn, zodat de schedelgroei voornamelijk hier zal plaatsvinden. De helm zorgt er zo voor dat de schedel weer mooi rond wordt. Een helm kan aangemeten worden vanaf 5 maanden tot ongeveer 8 maanden.
Voorkeurshouding afleren
Leg de baby minimaal 3 keer per dag op de buik, als hij wakker is en onder toezicht! Begin hier in de eerste weken al mee. In de eerste weken is 1-5 minuten per keer voldoende. Breid dit uit naar zo'n 3-5 keer per dag, 20-30 minuten per keer.
De osteopathische behandeling focust op blokkades in de schedel en de bovenste nekwervels die de voorkeursligging veroorzaken. Via zachte manuele technieken verhelpt de osteopaat de blokkades en herstelt de beweeglijkheid van de wervelkolom.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
In het begin kan je baby zijn hoofd nog niet optillen, maar door de ervaringen die jij hem geeft wordt hij steeds wat sterker. Als het hem lukt om zijn hoofd op te tillen, kun je het uitbreiden door hem op zijn buik te leggen op een stevige ondergrond, zoals in de box of als hij iets ouder wordt op een foam speelkleed.
Reflux en afgeplat hoofdje voorkomen
Kortom, hoewel een zijslaapkussen misschien aantrekkelijk lijkt als oplossing voor bepaalde problemen bij baby's, is het belangrijk om te onthouden dat deze kussens niet veilig zijn en worden afgeraden door medische experts en overheidsinstanties.
Wat is plagiocefalie? Plagiocefalie of een afgeplat hoofdje is wanneer er zich een afgeplat deel ontwikkelt op de voorkant, achterkant of zijkant van het hoofd van een baby. Deze aandoening komt vaak voor bij zuigelingen en kan eenvoudig worden behandeld op verschillende manieren.
Bij craniosynostose zijn een of meer schedelnaden te vroeg gesloten. Hierdoor kunnen de schedel en hersenen niet normaal groeien. Aan de vormafwijking is meestal goed te herkennen welke schedelnaad of schedelnaden te vroeg zijn gesloten:Lange en smalle schedel: gesloten pijlnaad.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.