Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
Maar ook na de castratie kan een kater een aantal dagen nog vruchtbaar zijn, dus zet hem niet te snel bij ongesteriliseerde vrouwen!
Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond. Katten verliezen hun eetlust en gaan amper naar de voerbak. Bij het echte begin van de krolsheid wordt dit gedrag heftiger: de kat duwt haar achterste omhoog en krijst naar potentiële partners.
De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen.
Mannetjes zullen waarschijnlijk onrustiger worden, wat meer de neiging krijgen om te gaan zwerven, en/of soms wat agressiever worden. Ook hun eetlust kan veranderen. Het duidelijkste signaal is echter als ze aanstalten gaan maken om te gaan sproeien.
Zeurend gedrag stoppen: 3 tips
Het enige wat je kunt doen is de kat rustig oppakken en wegzetten. Negeer de kat verder. Het kan even duren voordat het gedrag is aangepast, maar zodra de kat in de gaten krijgt dat zijn aanhoudende gedrag (bedelen, zeuren, miauwen) geen zin heeft, zal hij ermee stoppen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).
Houd je poes weg bij katers.
Een krolse kat zal nog onrustiger worden wanneer er katers in de buurt zijn. Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers.
Krolsheid kenmerkt zich vaak door klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby en onrust. Uw kat wordt vaak heel aanhankelijk en wil continu kopjes geven. Uw kat rolt veel over de grond en loopt met een opgeheven achterhand en staart. Sommige katten willen continu naar buiten.
Katten miauwen vooral 's nachts, omdat het echte nachtdieren zijn. Ze zijn 's nachts erg actief en willen de aandacht van het baasje trekken door luid te miauwen. Met dit miauwen willen ze meestal iets vertellen. Miauwen is namelijk een bewezen manier voor katten om te communiceren.
Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer).
De kosten van een traditionele sterilisatie van je kat inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 125 euro. Wanneer je je kat laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger. Dierenverzekeraars vergoeden alleen de traditionele sterilisatie.
De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.
De duur van de krolsheid is gemiddeld 7 dagen. Er bestaat echter een grote variatie die uiteenloopt van maar 1 tot wel 25 dagen. Een en ander kan ook afhankelijk zijn van het ras. Binnenkatten kunnen in het 'hoogseizoen' om de twee weken krols zijn?
Gedurende de krolse periode is uw kat aanhankelijker en wrijft ze meer aan tegen meubels, muren en haar favoriete mensen. Ze zal waarschijnlijk het meest met haar achterwerk wrijven en zal regelmatig een paringshouding aannemen, d.w.z. met haar achterlijf en staart omhoog.
Tijdens de kattentijd volgen verschillende perioden van krolsheid elkaar op, afgewisseld met korte perioden waarin ze niet krols is. De krolsheid duurt telkens 2 tot 19 dagen en wordt afgewisseld met 8 tot 10 dagen "rustperiode".
Veel mensen weten niet dat katten typisch een seizoensgebonden cyclus hebben. Natuurlijk zijn er ook katten die zich hier niet aan houden, maar veruit de meeste katten worden krols als de dagen langer worden en krijgen dan een nestje in het voorjaar (meestal maart en april).
Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar. Een poes is dus al vanaf jonge leeftijd vruchtbaar en een kater heeft weinig tijd nodig om haar te bevruchten. De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer.
Last van territoriumdrang. Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Is je kat heel aanhankelijk, een beetje lui of snel bang, dan zal ze meestal niet ver afdwalen van haar 'hartsgebied'. Dit is de plek waar ze eet, slaapt en zich veilig voelt, meestal in en rond je huis.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Ze miauwt misschien om voer of water, om je te begroeten als je thuiskomt of om je een heerlijke buikmassage af te troggelen (daar gaan ze voor op hun rug liggen). Katten hebben een andere miauw afhankelijk van de situatie, zoals ' Ik wil mijn eigen plekje op de bank' - iets wat ze allemaal lijken te willen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Veel katten hebben een grens van wat ze aan aandacht kunnen hebben. Dat is een beetje afhankelijk van hoe ze gesocialiseerd zijn en hoe het karakter is. Het merendeel van de katten die genoeg aandacht hebben gehad springt van schoot of loopt gewoon weg.