Een makelaar aangesloten bij de NVM, mag officieel gezien enkel bemiddelen, en niet zelf huizen aankopen. Het gros van de makelaars in Nederland is daarom enkel in te schakelen als verkoopmakelaar en/of aankoopmakelaar. Zij helpen mensen bij het vinden of verkopen van een woning, en kopen niet zelf woningen.
Als je een makelaar inschakelt bij het kopen van een huis vraagt deze een vergoeding (courtage) voor de werkzaamheden die hij uitvoert. De courtage is een percentage van de aankoopprijs of een vast bedrag. De kosten verschillen per aankoopmakelaar, je kunt hier over onderhandelen.
Zie je op tegen de onderhandelingen als je zelf een huis gaat kopen zonder makelaar? Niet nodig. Als een makelaar voor je onderhandelt, weet je ook niet of er misschien meer voordeel te behalen viel. Wil je een huis kopen zonder tussenkomst van een makelaar, dan heb je in ieder geval direct contact met de verkoper.
Verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk: Mag dat? Een makelaar mag NIET als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden. De makelaar behartigt de belangen van de verkoper of de koper. Het optreden als verkoop- en aankoopmakelaar tegelijk is binnen de NVM verboden.
Aangekocht....wat betekent dat? Regelmatig zie je een tuinbord van Onze Makelaar met daarop een oranje bordje met 'AANGEKOCHT'. Dit betekent dat een koper is geholpen bij de aankoop van een nieuwe woning.De koper is daar zo tevreden over dat daarvoor best reclame gemaakt mag worden!
In de meeste gevallen kun je geheel kosteloos veranderen van makelaar. Maar let op: sommige verkoopmakelaars nemen in de samenwerkingsovereenkomst kleine lettertjes op. Zo kunnen zij bijvoorbeeld intrekkingskosten in rekening brengen bij ontbinding van het contract.
Mag ik mijn huis te koop zetten bij 2 makelaars? In andere landen is het inschakelen van meerdere makelaars voor dezelfde verkoop de normaalste zaak van de wereld. In Nederland is het dat echter niet. Niet omdat het bij wet verboden is – integendeel; je mag zelfs zoveel makelaars bij een verkoop betrekken als je wilt.
Verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar
De makelaar probeert een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de verkoper. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij en adviseert de koper van een woning.
Zo lang duurt het om een woning te kopen!
We merken wel dat er de tijd tussen het tekenen van de voorlopige overeenkomst en de overdracht van de sleutel de laatste jaren steeds langer duurt. Je mag er van uit gaan dat je gemiddeld zo'n 30 tot 60 dagen geduld moet hebben voordat je jouw nieuwe woonst kan betrekken.
Een huis kopen zonder eigen geld kan niet meer
Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Het is niet meer mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren. Dit moet je zelf kunnen betalen. Hoeveel geld je precies nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie.
De notaris betaalt de makelaarscourtage voor jouw verkoopmakelaar uit deze som geld. Jij hoeft dus niet persé geld opzij te zetten om jouw makelaar te betalen. Neem je aan aankoopmakelaar in de hand, dan wordt jouw aankoopmakelaar pas betaalt bij de notaris op het moment dat jij je sleutels van je nieuwe huis krijgt.
Onderhandse verkoop betekent: 'de verkoop van een pand op de vrije markt'. De verkoper en koper zijn onderling tot een akkoord gekomen rondom de verkoop van het pand en willen een onderhandse verkoop in werking zetten. Dit gebeurd vaak via bemiddeling van een vastgoedmakelaar.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Je kunt de overwaarde van je huis gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Dat houdt in dat als het bedrag wat je voor je huis krijgt meer is dan de schuld van je hypotheek, dan houdt je geld over: dit is de overwaarde. Het bedrag dat je kan lenen aan hypotheek + je overwaarde = wat je kunt bieden.
Als je een huis of appartement wil verkopen binnen de 2 jaar aankoop na het verlijden van de notariële verkoopakte, realiseer je volgens de belastingdienst een 'snelle verkoop' van de woning. Ook als je een huis wil verkopen na 1 jaar.
Wanneer de financiering binnen de termijn niet rond komt, kan het zo zijn dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde en de koop ontbindt. Hij kan dan zonder een boete onder de koopovereenkomst uit. En jij als verkoper staat dan met lege handen en zal je huis opnieuw moeten gaan verkopen.
Overdracht. “Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht eigenlijk gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoner krijgt. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden.
De courtage wordt betaald door degene die de opdracht heeft gegeven. Dus als jij je woning laat verkopen door een verkoopmakelaar, betaal jij de courtage aan de verkoopmakelaar. De kopers van jouw huis betalen hun aankoopmakelaar. Als de kopers geen aankoopmakelaar hebben ingeschakeld betalen ze geen courtage.
Als jij je huis verkoopt, dan betaalt je koper de notariskosten en de registratiebelasting. De verkoopprijs is dus volledig voor jou.
Wat betekent k.k. achter de vraagprijs? 'k.k.' betekent dat de woning Kosten Koper wordt aangeboden. Dat betekent dat je naast het genoemnde bedrag, ook de kosten voor de notaris en de overdrachtbelasting moet betalen. Het tegenovergestelde van k.k. is v.o.n. (Vrij op naam).
Baseer nooit jouw eerste bod zomaar op de vraagprijs of jouw maximale hypotheek. Veel slimmer is om de woningwaarde te achterhalen en daarop je bod te baseren. Jij hebt immers vast geen eindeloze hoeveelheden spaargeld op je bankrekening, en veel meer dan de woningwaarde gaat de hypotheekverstrekker jou niet uitlenen.
Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je pand te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.
Overstappen naar een andere makelaar is toegestaan, maar let op. Wisselen van makelaar mag altijd. Het is uw huis en het is dus uw verkooptraject. Een makelaar heeft geen recht om als enige uw huis te mogen verkopen.
Dan kun je terecht bij de Geschillencommissie Makelaardij. De drie grote brancheverenigingen zijn hierbij aangesloten. Deze commissie is er voor de consument en oordeelt in geschillen over bijvoorbeeld de courtage of de kwaliteit van de dienstverlening. Dit advies is bindend.