Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Ook dan kan je het ei nog eten, maar is het niet mega vers meer. Het wordt aangeraden om het ei dan zo snel mogelijk op te eten. Als jouw ei blijft drijven hebben we helaas minder goed nieuws, want dan is het ei niet meer goed en kan je het beter weggooien.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Als een ei blijft drijven, is hij niet meer veilig om te eten. Bovendien zegt de geur van een bedorven ei meer dan duizend woorden. Yikes. Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Leg ze dan in een bak met water: zakt het ei naar de bodem dan is het nog goed, blijft het drijven dan kan je het beter niet meer gebruiken. Eieren met een gebarsten schaal kan je maar beter gelijk weggooien want via de kapotte schaal zijn ze erg gevoelig voor bederf.
Maar sommige mensen vragen zich toch af of je zo'n gekleurde dooier veilig kunt eten. Een enkeling denkt zelfs dat het een teken van schimmel in het ei is. Een schimmel in je ei is het dus zeker niet. Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Een bedorven ei verspreidt een penetrante, vieze geur wanneer je het openbreekt. Je zult de zwavelachtige geur direct ruiken wanneer je het ei openbreekt (en misschien daarvoor ook al wel), en je moet het ei weggooien. Een bedorven ei zal vies ruiken, of het nu rauw of gekookt is.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn.
Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei er voorzichtig in (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet secuur). Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken. Wanneer het ei op de bodem, helemaal plat op de zijkant blijft liggen, is het vers.
Je kunt rauwe eieren invriezen, maar niet met schil. De schil kan hierdoor namelijk breken. Breek dus eerst het ei open voordat je hem in een bakje of zakje invriest. Je kunt het eiwit en eigeel apart invriezen, of samen.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen.
Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.