De warme, vochtige omstandigheden die door uw luchtbevochtiger worden gecreëerd, kunnen bacteriën en schimmels veroorzaken. Als het waterreservoir niet wordt schoongemaakt, kan uw luchtbevochtiger die bacteriën en schimmels in uw huis verspreiden!
Soms kan een luchtbevochtiger echter meer kwaad dan goed doen. Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door een luchtbevochtiger zijn onder andere allergieën, astma flair-ups, hoesten, griepachtige symptomen en long- en sinusinfecties.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, onttrekt de omgeving water aan je huid. Ook kunnen je longen minder zuurstof uit de lucht die je inademt opnemen. Hierdoor kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren. Onze luchtbevochtiger helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en zo je huid en lichaam gezond te houden.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Te hoge luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
De beste luchtbevochtiger voor gebruik in de slaapkamer is volgens onze doorlichting de Stadler Form Oskar. Deze luchtbevochtiger werkt via koudwaterverdamping, waarbij lucht door een nat filter wordt geblazen. Hij beschikt over een stille nachtmodus, een dimfunctie en bovendien over een oververhittingsbeveiliging.
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Tip 2: geef de bevochtiger tijd
Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt. De houten meubels nemen namelijk vocht op, zodat ze niet scheuren door te droge lucht. Hierdoor kan het zijn dat je de luchtbevochtiger de eerste week dagelijks moet bijvullen.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Voor een luchtbevochtiger in de woonkamer is een laag geluidsniveau minder belangrijk dan in de slaapkamer. Het is daarentegen wel belangrijk dat deze de grootte van de ruimte aan kan. Over het algemeen moeten luchtbevochtigers voor de woonkamer geschikt zijn voor oppervlaktes tussen de 20 en 60 vierkante meter.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer het boven de 60 procent uitkomt, is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmels en bacteriën in huis, wat erg slecht voor de gezondheid is.
Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droge lucht in huis. Dat kun je vaak merken aan: Droge ogen, keel of neus. Pijnlijke of geïrriteerde keel.
Veilig vochtpercentage: hoe vochtig mogen je muren zijn? Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn. Een goede luchtreiniger vermindert de belasting van uw longen met allergenen, zoals pollen, huisstof en bacteriën of schimmels. Vooral schimmels komen in de warme en vochtige zomers veel voor in de lucht.
Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen astmatische longen extra worden geprikkeld. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de lucht en de ruimte (zoals schimmelsporen, stuifmeel of huisstofmijt) in dat geval snel toenemen. De ideale luchtvochtigheid bij astma ligt grofweg tussen de 40 en 50%.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.