Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid.
Symptomen van een lekkende hartklep zijn: Hartruis, te horen door de huisarts. Kortademigheid, vooral na inspanning of wanneer je net opstaat. Moeheid.
In het geval van ernstige hartklepinsufficiëntie moet u denken aan de volgende klachten: Kortademigheid, met name na inspanning of in liggende houding. Gevoel van zwakte en vermoeidheid, vooral bij verhoogde activiteit (bijv. traplopen)
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
De klep kan vernauwd raken of gaan lekken. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop der tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen. Na verloop van tijd kan hartfalen ontstaan.
Bloeddrukregulerende medicijnen (bijv. ACE-remmers of AT1-blokkers) worden toegepast om uw hart in staat te stellen met minder weerstand te pompen. Uw hart wordt daardoor ontlast en er stroomt minder bloed terug.
Een lekkende hartklep heeft tot gevolg dat het bloed terugstroomt en dat het hart meer kracht moet zetten om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Een vernauwde of lekkende hartklep kan na verloop van tijd leiden tot een duurzaam verzwakte hartspier, ofwel hartfalen.
Een hartklepvervanging door middel van een grotere operatie vergt een langer herstel. Bij deze ingrepen kunnen soms complicaties optreden waardoor een nieuwe operatie nodig is of waardoor een patiënt zelfs overlijdt.
Tussen de dag van opname en een maand na de operatie overlijdt één tot vijf procent van de patiënten. De kans op complicaties (nabloeding, infectie, nier- of longfunctiestoornissen, hartinfarct, herseninfarct, hartritmestoornissen is tussen de twee en vijf procent.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Antonius Ziekenhuis biedt patiënten met een ernstige lekkage van de hartklep (mitralisinsufficiëntie) een nieuwe behandelmethode die gebruikmaakt van een speciaal ontwikkelde clip, de MitralisClip. Hartpatiënten die niet kunnen worden behandeld door middel van een hartoperatie kunnen hiermee toch worden geholpen.
Let op met fanatiek sporten
met angina pectoris. met een lekkende of vernauwde hartklep. met een aneurysma. die kort geleden een hartinfarct, bypassoperatie of dotter- en stentbehandeling hebben gehad.
De hartklep sluit niet volledig (lekkende hartklep of hartklepinsufficiëntie) en lekt– wat inhoudt dat het bloed kan terugstromen in plaats van alleen in voorwaartse richting. Wanneer het bloed terugstroomt, kan uw hart minder bloed naar de rest van uw lichaam pompen.
De wondjes in de lies en de pols worden dichtgemaakt met een plugje en/of een drukverband. De ingreep duurt ongeveer 2 uur. U wordt voor deze ingreep meestal 5 dagen opgenomen. De cardioloog die u heeft behandelt, belt uw familie over het verloop van de ingreep.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.
De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep. Tijdens de operatie neemt de hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de zuurstofvoorziening van het bloed over. Hierdoor kan de hartchirurg de operatie aan een onbeweeglijk hart uitvoeren.
Isala Hartcentrum is het eerste hartcentrum in Nederland waar een lekkende mitralisklep met de Da Vinci-operatierobot vervangen kan worden. Hierdoor heeft ons hartchirurgisch team slechts vijf kleine sneetjes nodig om de mitralisklep te vervangen, terwijl in andere ziekenhuizen de borstkas wordt geopend.
Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro. Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro. De nieuwe klep is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten.
Biologische kleppen gaan doorgaans niet zo lang mee als mechanische kleppen. Zij kunnen na verloop van tijd gaan scheuren en lekken. Biologische kleppen moeten na 10 tot 15 jaar worden vervangen,2 of vaker in het geval van jongere patiënten of kinderen die te groot worden voor hun klep.
Onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op in ongeveer 6 weken. Als u thuis bent en de wond(en) wordt rood, dik of er komt vocht uit, bel dan uw huisarts. Na uw overplaatsing vanuit het andere ziekenhuis, blijft u ongeveer 5 dagen op de verpleegafdeling Cardiologie.
Het aantal openhartoperaties ligt al jaren rond de 15.000 per jaar (hoofd- stuk 3).
U kunt na de operatie klachten ervaren zoals spierpijn en een doof gevoel rond de wond, in uw rug of armen. Dit hoort bij het herstelproces. Deze klachten zouden geleidelijk moeten afnemen. Neem contact op met uw huisarts als de klachten aanhouden of erger worden na ontslag.
Diagnose stellen
De arts kan de lekkage horen via de stethoscoop: dit klinkt als een luid geruis aan het begin van elke hartslag. Via echografie of Dopplertechniek ziet de arts of de hartklep lekt, en hoeveel. Soms is een hartkatheterisatie nodig.
Voor je hart vermijd je het best voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter en worst of spek. Ook andere vleeswaren, sterk bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn nefast voor je hart.