Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen.
Bij niet geaarde stopcontacten is de kans op kortsluiting groter. Vooral grotere elektrische apparaten lopen risico. Hierbij kunt u denken aan broodroosters, grill apparaten, andere keuken apparaten, maar bijvoorbeeld ook computers.
Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Koelkast – De meeste koelkasten werken met een standaard stopcontact van 100-120 volt . U zult merken dat de stekker uit drie tanden bestaat; dit betekent dat je een stopcontact met drie inzetstukken nodig hebt.
Ja, u kunt een koelkast op een gewoon stopcontact aansluiten . Maar het is nog steeds belangrijk om de elektrische limieten van het stopcontact te kennen voordat u dit doet. Anders kan er sprake zijn van overbelasting of kortsluiting. Houd er rekening mee dat er bepaalde risico's zijn verbonden aan het aansluiten van een koelkast op een gewoon stopcontact.
Een klasse II of dubbel geïsoleerd elektrisch apparaat maakt naast de basisisolatie gebruik van versterkte beschermende isolatie. Daarom is het zo ontworpen dat er geen veiligheidsverbinding met elektrische aarde (aarde) nodig is.
Dit zijn de fase en de nul. Geaarde stekkers worden gebruikt voor apparaten met een hoger risico op kortsluiting. Apparaten met een metalen behuizing of metalen omkasting bevatten als het goed is een geaarde stekker. De behuizing van deze elektrische machines is geaard.
Voorbeelden hiervan zijn een badkuip, waterleidingen, afvoeren, douchbakken en radiatoren. Metalen onderdelen die in de badkamer aanwezig zijn dienen apart geaard te zijn. Deze aarding dient te worden gemaakt met een blank vertinde koperdraad die ononderbroken is.
Zonder aarding kunnen stroompieken of schade aan apparatuur elektrische circuits gevaarlijk of destructief maken . Ze kunnen aangesloten elektrische apparaten beschadigen, mensen in de buurt shockeren of zelfs brand veroorzaken. Aarding is een belangrijk veiligheidskenmerk voor het elektrische systeem van elke constructie.
Geaarde stopcontacten zijn verplicht in onder meer de badkamer en keuken. Woonkamer en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. In de huidige woningen zijn de elektrische installaties echter volledig geaard.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Het is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Niet-geaarde stopcontacten
Dan moet er een groengele aardedraad getrokken worden. Deze dient vervolgens aangesloten te worden op het stopcontact. Ook moet er een speciale aarderail in de meterkast komen, zodat de elektriciteit afgevoerd kan worden naar de aarde.
Richtprijs. De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 190,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
Het netsnoer van de koelkast heeft een driepolige stekker (voor aarding) die voldoet aan de norm . In geen geval mag de derde pin van het netsnoer voor het aan de grond zetten van het zeil worden doorgesneden of gedemonteerd. Nadat de koelkast is geïnstalleerd, moet de stekker toegankelijk zijn om het in- en uitpluggen te vergemakkelijken.
Sommige apparaten hebben een ingebouwde overspanningsbeveiliging zonder aardpen . Het is een noodzakelijke veiligheidsvoorziening bij gebruik van een tweepolig of ongeaard stopcontact. In plaats van een aardedraad gebruiken deze apparaten een interne spanningsadapter of isolatie die het apparaat tegen kortsluiting beschermt.
Niet-geaarde stopcontacten zijn niet in staat om elektriciteitsoverbelastingen te compenseren en kunnen de stroom niet veilig naar de aarde sturen . De stroom zal dus een andere manier zoeken om aarde te vinden door de kortste en gemakkelijkste route te nemen die mogelijk is, bijvoorbeeld via uw hand bij de stekker, waardoor u een elektrische schok krijgt.
Zoals gezegd heeft een niet-geaard stopcontact twee draden: een bruine en een blauwe. Bij een geaarde variant tref je daarnaast ook nog een geelgroene draad aan, de aarde genaamd. Waarom deze draad zo heet? Omdat hij via een aarderail in jouw meterkast in verbinding staat met de aarde.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Koelkast, diepvries, dampkap, …
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
De meeste koelkasten hebben een vermogen van 3 tot 6 ampère, maar bij piekgebruik kan een koelkast pieken tot 15 ampère. Het is het beste om rekening te houden met worst case scenario's. U dient koelkasten en diepvriezers te laten installeren op een speciaal 120 volt circuit van 15-20 ampère .
Een koelkast verbruikt gemiddeld tussen de 100 en 200 kWh per jaar. Het exacte energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de koelkast, de leeftijd van de koelkast en het gebruik ervan. Zo zal een grote Amerikaanse koelkast meer stroom verbruiken dan een kleine koelkast.
Apparaten met een hoger vermogen verbruiken meer versterkers, zodat u er minder van hoeft aan te sluiten voordat u de maximale limiet van 13 A bereikt. Een standaard gloeilamp kan bijvoorbeeld 0,5 A verbruiken, terwijl een magnetron ongeveer 6,5 A verbruikt. Een koelkast of vriezer kan 10A hebben en mag nooit op een verlengsnoer worden aangesloten .