Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan. Als het te koud is, kan een vriezer uitvallen.
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan. Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Als de koelkast slechter gaat koelen kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat het spiraal in het koelvak bovenin de koelkast vol zit met ijs. Daardoor kan de koeling behoorlijk beperkt worden. Dit is gemakkelijk op te lossen door de koelkast uit te schakelen en deze te laten ontdooien.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
Temperatuur koelkast controleren
De temperatuur van de koelkast meet u niet door te thermometer er in te hangen. Om een zo precies mogelijke temperatuur te meten moet u de thermometer in een glas water plaatsen. Daardoor meet u de temperatuur van het water, wat een beter beeld geeft van de temperatuur van de koelkast.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Het is normaal dat er vocht aanwezig is in de koelkast, vooral op de achterwand. Zodra u de deur opent, komt er warmere en vochtige lucht in de koelkast. Door het afkoelen van deze lucht komt het vocht vrij en dat condenseert. Tijdens het koelen bevriest dat vocht.
Vooral als deur vaak geopend wordt en warme lucht de koeling in stroomt. Oververhitting ligt op de loer, met vervelende storingen en zelfs uitval tot gevolg. “Dat is precies waarom vooral verouderde horeca koelkasten het bij hogere temperaturen begeven. De koelmotor kan het simpelweg niet aan,” legt adviseur Eric uit.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter.
Een kapotte koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je de koelvloeistof zelf bijvullen en een thermostaat kun je ook zelf vervangen. Lees hier alles over het repareren van een koelkast.
Uit onderzoek van Inretail blijkt dat mensen hun oude koelkast na ongeveer 15 jaar vervangen. Over het algemeen wordt gesteld dat een koelkast een technische levensduur heeft van 13 tot 15 jaar. Maar dit kan uiteraard verschillen per type, merk en prijs.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Ik heb hetzelfde probleem gehad en inderdaad moet je voor harde reset de knop vacation mode en de power freese knop 10 seconden indrukken. De display werkt dan terug.
Ja, er zit op het elektroblok een zekering.
Temperatuursensor (kabel van de controller)
Er is een sonde om de temperatuur van de omgeving in de buurt van de verdamper van de koelkast te detecteren. We raden aan om de sensor ongeveer 2,5 cm vrij opgehangen aan de verdamper te plaatsen, omdat daar het warmste gebied is.