Kuikens of jonge kippen wordt vrijwel altijd ziek. Zij hebben last van (ernstige) benauwdheid en kunnen zelfs stikken. Ook kunnen ze rochelende geluiden maken. Bij oudere dieren kunnen last hebben van gezwollen ogen en een gezwollen kip.
Een zieke kip vertoont afwijkend gedrag. Zieke kippen zonderen zich af en scharrelen minder. Vaak zie je dat het verenkleed ook niet meer goed onderhouden wordt. Ook heeft de kip last van bepaalde symptomen, die veroorzaakt worden door de ziekte.
Op de tong druppelen m.n. achterin de bek geeft juist een groot risico tot verslikken of vocht in de luchtpijp wat weer kan leiden tot ernstige problemen. Beste is om de nek van de kip goed te strekken en het spuitje loodrecht, zonder druk in de keel te laten zakken, voorbij de luchtpijp en die dan leeg te drukken.
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
Mogelijke doodsoorzaken zijn o.a.: Een bijtwonde van bijvoorbeeld een vos of marter. Lees hier hoe je je kippen kan beschermen tegen roofdieren. Hartproblemen, iets waar kippen vaker last van hebben dan men algemeen denkt.
Bewaar dit in een urn of strooi het uit op een mooi plekje. Breng je kip naar de veearts of laat hem ophalen als je dit te moeilijk vindt. Hij bewaart het lichaam van je dier op een gekoelde plaats. Uiteindelijk wordt je dier naar een crematorium gebracht, daar cremeren ze haar samen met andere dieren.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Als de stress van vervoer en DA bezoek teveel voor haar zouden zijn geweest dan zegt dat hoogstwaarschijnlijk dat ze al te ziek en te ver heen was. Kippen laten het niet zien als ze ziek worden. Pas als het heel erg wordt. Het kan een acute hartstilstand zijn, door ziekte en teveel stress.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Bij ernstige verslikking geeft het slachtoffer aan benauwd te zijn. Hij grijpt mogelijk naar de keel, is in paniek, kan niet praten of hoorbaar hoesten en probeert wanhopig adem te halen, wat soms een gierend geluid geeft.
Probeer met één of twee vingers met een 'lepelende' beweging het voorwerp te pakken. Wanneer het slachtoffer niet hoest, probeer dan met vijf slagen tussen de schouderbladen het voorwerp los te laten schieten. Werkt dit niet, gebruik dan de Heimlich greep.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
Kippen hebben heel veel vertellen. Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Recente studies hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn met veel kenmerken vergelijkbaar met die van primaten. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen en ze maken zich zorgen over de toekomst.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Steenmarters eten ook etensresten van mensen (kaas, brood, vleesresten). Bij boerderijen en in dorpen roven ze wel eens eieren, kippen en duiven, en doden soms meer dieren dan ze direct kunnen opeten.