Jazekers: Kippen beschikken over een uitstekend reukorgaan. Wetenschappers van het Max Planck Instituut hebben het mechanisme van de geurwaarneming van kippen grondig onderzocht. Zij vonden bij kippen ongeveer 570 genen, waarvan 80% coderen voor actieve geurreceptoren.
Kippen hebben hele goede oren, ze horen van heinde en verre als de schaal van een ei kraakt en komen eropaf gerend om het ei op te eten.
NIET WAAR – Hoewel het misschien lijkt alsof kippen zo'n beetje alles eten, hebben ze wel degelijk smaakpapillen én een persoonlijke voorkeur. Een kip kan niet proeven of iets zoet of scherp is, maar proeft wel het verschil tussen zout, zuur en bitter.
De neusgaten van een kip zijn gelegen bovenin en een beetje achterop de snavel van het dier. Frisse lucht wordt ingeademd en gaat via luchtpijp (trachea) naar de longen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Mijten zijn, kleine, achtpotige parasieten die vrij gehard zijn. Ze kunnen via allerlei objecten, wilde vogels en ongedierte bij kippen terecht komen. Veel mijtsoorten bevinden zich niet permanent op een kip en kunnen soms wel weken overleven zonder gastheer. Mijten voeden zich met het bloed van de kip.
Als er voorkeur bestond voor één van beiden was het bewijs geleverd dat vogels verschil konden proeven. Uit deze studie is gebleken dat vogels ondanks dat ze minder smaakpapillen hebben ze dezelfde smaak categorieën reageren als wij, de mens. Dus reageren ze ook op zout, zuur, bitter en zoet.
Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.
Kippenvlees is het vlees van een kip. Gevogelte is bijvoorbeeld eend of kalkoen. Onbewerkte kip en gevogelte staat in de Schijf van Vijf. Kip en gevogelte is wit vlees.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip, krijgen uw gasten, onder andere, de belangrijke B-vitamines die het immuunsysteem versterken, het zenuwstelsel verbeteren en over het algemeen meer energie geven in het dagelijks leven.
Ook stoten pluimveehouderijen fijnstof uit. Dat komt doordat het gescharrel van kippen stof doet opwaaien. Mensen die binnen een straal van 1 kilometer van een pluimveebedrijf wonen, hebben een 11 procent verhoogd risico op longontsteking, zo beschreef de Volkskrant.
Sommige krielkippen kunnen uitstekend vliegen en bereiken een hoogte van tien tot twaalf meter. Grotere kippen kunnen maximaal twee tot drie meter hoogte bereiken. Eigenlijk vliegen kippen niet echt. Ze springen en fladderen, maar vallen vrij snel weer naar beneden.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren. Dus lekker weer betekent: meer lekkere eitjes!
het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder 'rubberige' eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is.
Het wordt niet heel veel gegeten, maar duif is een echte delicatesse. Het heeft een hele andere smaak dan ander gevogelte; het kan omschreven worden als een verfijnde wildsmaak. De Anjou duif wordt op de meest diervriendelijke en duurzame manier gefokt. De duiven worden echt verwend en hebben een zeer goed leven.
De meeste vogels hebben een relatief simpele tong in de vorm van een platte driehoek met achterwaarts wijzende papillen aan de achterkant van de mond. Die papillen zorgen ervoor dat het voedsel maar één richting op kan: de keel in.
Birkhead: „Alle vogels hebben reukzin, maar niet bij alle soorten is die even sterk ontwikkeld. Sommige soorten, zoals de wilde eend, kunnen vijanden ruiken – honden, mensen. Andere gebruiken reukzin om te navigeren.”
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.
Vrijwel iedere kippenhouder krijgt een keer te maken met luizen. Ze kunnen meereizen via voedsel, stro en ook andere dieren, vooral gevogelte. De luizen kunnen vervolgens de kip oplopen wanneer deze in de buurt is, maar zijn ook in staat iets langere afstanden af te leggen en zo de kip te bereiken.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.