Er is maar één nadeel: hoe vaker je capsaïcine eet, hoe meer je er aan gewend raakt. Toch maar vooral voor de hete zomers bewaren.
Begin voorzichtig. Begin met eten dat slechts iets pittiger is dan wat je momenteel gewend bent. Voeg bijvoorbeeld iets meer zwarte peper toe aan je maaltijd dan je normaal zou doen, of garneer een gerecht met een paar rode paprikavlokken.
Bill legt uit dat dit alles te maken heeft met chemische moleculen in hete pepers. Capsaïcine is er daar een van. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen voelt het alsof je tong in brand staat.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Eet drie weken lang chilipepers
Dan krijg je last van rectale overgevoeligheid –die brandende pijn en meerdere tripjes naar het watercloset. Wanneer je drie weken of langer achter elkaar pittig eet, verdwijnt dat gevoel langzaam maar zeker. Zo heb je niet langer last van overgevoeligheid.
Dit moet je doen als je eten te pittig is
Heb je het gevoel dat je mond in brand staat na een hap pittige chili? Dat komt door de capsaïcine. Deze scherpe stof uit rode pepers stimuleert de receptoren op je tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn.
De zenuwcellen in je mond slaan alarm als je pittig eet. Er worden dan pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen raakt uitgeput als je veel pittig eten eet. Als je dus veel pittig eet, heb je minder pijn.
Tom Yum/Tom Yam, Thailand.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
"De capsaïcine bevindt zich in de olie in het gerecht en zoals bekend mengen olie en water niet met elkaar." Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
Soort voedsel
Vooral (dierlijke) vetten, transvetten en suikers kunnen misselijkheid veroorzaken na het eten. Tip: als dit bij jou het geval is doe je er verstandig aan om verzadigde vetten en (geraffineerde) suikers zo veel mogelijk te mijden of met mate te eten.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Geïrriteerde maag
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Door harde, dikke ontlasting kunnen er scheurtjes en kloofjes in de anus ontstaan. Dit kan een branderig gevoel geven. Na het ontlasten kan u nog steeds het gevoel hebben te moeten ontlasten.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Vanuit de dunne darm komt het in de dikke darm. Je darmen halen stoffen die het lichaam nog nodig heeft uit het eten. Het eten dat je lichaam niet nodig heeft, blijft nog even als afval in je darmen. Dit afval gaat dan via je dikke darm, je endeldarm of rectum en je anus weer naar buiten.
Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.