Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus dat bij jonge kinderen waterpokken veroorzaakt. Meer dan 95% van de volwassenen is drager van het virus. Vooral na de leeftijd van 50 jaar wordt het risico op de ontwikkeling van zona groter.
Gordelroos komt niet vaak bij kinderen voor. Bij kinderen is er eerder sprake van waterpokken. Als een kind al waterpokken heeft gehad, dan is de kans op gordelroos wel aanwezig. Bij kinderen zijn de symptomen van gordelroos gelukkig minder heftig dan bij volwassenen.
Het meest gebeurt dat bij ouderen, maar soms ook bij kinderen. Het is niet helemaal duidelijk waarom het virus weer actief wordt. Misschien speelt een verminderde weerstand een rol. Je kunt vaker gordelroos krijgen.
Gordelroos gaat meestal na 1 tot 2 weken vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken vlekkerig. Gordelroos geeft meestal geen littekens. Als u gekrabd heeft, kunt u wel littekens krijgen.
De blaasjes zijn besmettelijk zolang ze nog niet zijn ingedroogd. Tot die tijd kunnen ze een ander kind besmetten, dat dan waterpokken krijgt. Geen gordelroos, want dat ontstaat alleen doordat het virus in het eigen lichaam wordt geactiveerd.
Symptomen. Het voornaamste symptoom van zona of gordelroos is bandvormige huiduitslag die: Bestaat uit rode papeltjes die snel overgaan in gegroepeerde blaasjes gevuld met helder vocht, maar die later soms troebel (etterig) worden. Verschijnt aan één kant van het lichaam.
Enkele dagen voor het verschijnen van de huiduitslag kan er lokaal een branderig gevoel, pijn of jeuk ontstaan. Nadien verschijnen er rode vlekjes en blaasjes aan een kant van het lichaam ter hoogte van de borstkas, de romp of het aangezicht. Tijdens de opstoot kun je je ook grieperig voelen en lichte koorts krijgen.
Zona (gordelroos): vermoeidheid, besmettelijk, stress en rusten. Elk jaar zijn er aanzienlijk veel mensen die last krijgen van Zona, ook wel Gordelroos. In beginsel is het niet een zeer gevaarlijke infectie, het is echter toch van belang dat je contact opneemt met de huisarts om het mogelijk te bestrijden.
Gordelroos is een late manifestatie van een infectie met het varicella zoster virus. Dit is het virus dat waterpokken veroorzaakt op kinderleeftijd. Als je als kind nog nooit besmet bent geweest met het waterpokkenvirus kun je dus geen gordelroos krijgen.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte komt vooral voor bij mensen met een lage weerstand en bij mensen boven de zestig jaar. Gordelroos begint met een flinke pijn die brandend of stekend aanvoelt. U kunt zich ziek voelen en koorts hebben. Na een paar dagen ontstaan op de pijnlijke plek(ken) kleine blaasjes.
Voordat gordelroos zichtbaar wordt, kan uw huid op die plaats al gevoelig zijn. Ook kunt u zich ziek voelen met hoofdpijn en koorts. Na een paar dagen ontstaan rode pukkels. Hierin komen blaasjes of blaren.
Gordelroos is een vervelende en pijnlijke huidaandoening, maar meestal niet gevaarlijk. Gordelroos komt vaker voor op oudere leeftijd en bij mensen met een verminderde weerstand.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Bij gordelroos zit het virus alleen in het vocht van de blaasjes. Het vocht uit de blaasjes is 1 tot 2 weken besmettelijk. De korstjes zijn niet meer besmettelijk. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad, kan later gordelroos krijgen.
Zona of gordelroos ziet er klassiek uit als een rode bandvormige zone op de huid met oppervlakkig allemaal blaasjes. Zona is besmettelijk via het vocht uit deze blaasjes. Van zodra deze opgedroogd zijn tot korsten is dit niet meer besmettelijk.
Als je nog nooit waterpokken hebt gehad, dan kun je door iemand met gordelroos besmet raken en waterpokken krijgen. Gordelroos komt meestal voor op één kant van je lichaam, waar de blaasjes een soort gordel vormen. Het gaat meestal vanzelf weer over, maar soms is behandeling met een antiviraal middel nodig.
De pijn bij gordelroos is zenuwpijn. Dit komt omdat er gevoelszenuwen ontstoken zijn. U kunt ook jeuk hebben en soms kan het gebied waar de blaasjes en vlekjes zaten juist gevoelloos worden.
Zona geneest vanzelf.
Normaal gesproken zullen de huidletsels altijd binnen de vier weken genezen maar bij sommige mensen zal de pijn blijven bestaan.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Huidletsels ontsmetten
Lokale aanwending van antivirale middelen heeft geen zin in geval van zona. Men moet daarentegen de huidletsels ontsmetten met een klassiek ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld chloorhexidine in waterige oplossing. Douchen of baden in lauw water en een zeep zonder antisepticum zijn aan te bevelen.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen. tot 5 dagen nadat de klachten begonnen.
Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken.