Kinderen die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, hebben recht op passend onderwijs. 'Regulier als het kan, speciaal als het moet', zegt de Wet passend onderwijs.
Het onderwijs
Tot het eind van het schooljaar waarin jouw kind 14 jaar wordt mag die op de speciale basisschool blijven. Jouw kind kan ook eerder doorstromen als jij en de school vinden dat dat mogelijk is. Na de speciale basisschool stromen de meeste kinderen door naar een reguliere middelbare school.
In het regulier onderwijs zijn er scholen die geschikt zijn voor kinderen met autisme. Zij hebben bijvoorbeeld een leerkracht die is gespecialiseerd in autisme en kunnen de ondersteuning bieden die je kind nodig heeft. Kijk naar wat jouw kind nodig heeft en informeer bij de school of ze dat kunnen bieden.
Als de taalontwikkeling bij een kind op de basisschool anders blijft dan bij leeftijdgenoten, dan spreken we van een (blijvende) taalontwikkelingsstoornis. Een kind met TOS kan normaal scoren op een test bij de logopedist en toch moeite hebben met taal.
De school onderzoekt of uw kind de ondersteuning die de school biedt echt nodig heeft. Hiervoor kan de school u informatie vragen over de beperking van uw kind. En over de begeleiding die uw kind nodig heeft.
Dan heeft de school waar je kind is aangemeld of staat ingeschreven zorgplicht. Zij zijn verplicht om een passende plek voor je kind te zoeken. Dat kan op een andere reguliere school zijn of op de eigen school met extra hulp of andere voorzieningen. Ook een school voor speciaal (basis)onderwijs mag je kind weigeren.
Een school mag niet zomaar een aanmelding weigeren omdat een kind ondersteuning nodig heeft. Scholen zijn namelijk wettelijk verplicht om eerst te onderzoeken welke ondersteuning een kind precies nodig heeft. Tegen ouders vooraf al zeggen: 'Uw kind past hier niet', mag niet.
Speciale school in een reguliere school
Dit heet een school-in-school. De leerling krijgt het speciale onderwijs dat hij of zij nodig heeft, samen met andere leerlingen die TOS of gehoorverlies hebben, maar heeft ook contact met het reguliere onderwijs.
TOS staat voor taalontwikkelingstoornis en is een veelvoorkomende, maar erg onbekende handicap.
Kinderen met TOS vormen een gevarieerde groep. Dit houdt in dat de taalproblemen kunnen variëren in ernst en aard. Het ene kind met TOS kan alleen moeite hebben met het spreken, terwijl een ander kind met TOS problemen heeft met zowel het spreken als het begrijpen van taal.
Je ontvangt hulp, ondersteuning en zorg voor je kind met autisme. Die zorg kost geld en je hebt recht op een vergoeding van die hulp die je ontvangt. De vergoedingen die je hiervoor ontvangt lopen via de gemeente, je zorgverzekering, de Sociale Verzekeringsbank of via de Belastingdienst.
Het is belangrijk kinderen met autisme op een juiste manier te corrigeren. Probeer dit niet te hard te doen, zoals “je bent gemeen” of “je doet het niet goed”. Probeer het in plaats daarom positief te benaderen en vertel dat je bepaalt gedrag niet wenst en vooral welk gedrag je dan wel wenst van het kind.
Vraag hulp als je kind niet naar school wil: Praat met de leerkracht of de mentor van je kind.En maak een afspraak met de huisarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen kun je bespreken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind snel weer naar school gaat.
Het speciaal onderwijs in Nederland is onderwijs voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of stoornis. Deze kinderen krijgen in het speciaal onderwijs meer aandacht en ondersteuning dan in het gewone onderwijs. Je kunt als ouder niet zelf beslissen dat je kind naar een school voor speciaal onderwijs gaat.
Speciaal basisonderwijs (sbo)
In het speciaal basisonderwijs wordt vaak gewerkt met kleinere klassen, een prikkelarme omgeving en intensievere begeleiding door leraren en assistenten. Scholen voor speciaal basisonderwijs volgen dezelfde kerndoelen als het reguliere basisonderwijs.
Voortgezet speciaal onderwijs (vso)
Leerlingen kunnen op het vso blijven tot en met het schooljaar waarin ze 20 jaar worden. Die periode kan iets langer zijn als daarmee de kans op een diploma of passende plek op de banenmarkt groter wordt. Daarvoor moet de Inspectie van het Onderwijs toestemming geven.
TOS is een afkorting voor Taal-Ontwikkelings-Stoornis. TOS is aangeboren en het betekent dat het leren van taal niet vanzelf gaat. TOS is niet hetzelfde als een taalachterstand.
Bij kinderen met TOS wordt taal minder goed verwerkt in de hersenen. De verbindingen tussen hersengebieden lopen anders, waardoor kinderen met TOS bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken.
De taal- en spraakontwikkeling van deze kinderen loopt anders dan leeftijdsgenoten, maar de rest van de ontwikkeling is normaal. TOS wordt daarom ook wel een onzichtbare handicap genoemd. De precieze oorzaak is nog onbekend. TOS kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet.
Het schoolbestuur bepaalt of uw kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt bijvoorbeeld naar het schooladvies van de basisschool. In het schooladvies staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
Het passend onderwijs werd in 2014 ingevoerd.Vanaf die tijd zijn scholen verplicht om voor alle leerlingen een passende plek te vinden, ook als een leerling ondersteuning nodig heeft. Met de invoering van het passend onderwijs is ook de zorgplicht voor scholen ingevoerd.