Je kunt zelfgebakken kerststol heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).
Maar mocht je ondanks de vermoede pogingen om zoveel mogelijk van de kerststol te snoepen toch nog met restanten overblijven na de feestdagen, hoef je de stol niet weg te gooien. Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren. In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt.
Door de unieke samenstelling, de hygiënische verwerking en het grote aandeel van krenten en rozijnen zijn onze Weihnachtsstollen zeker 3 weken houdbaar en lekker. Het is ook mogelijk ze langere tijd in de diepvries te bewaren.
Krentenbrood kun je gerust 5-7 dagen bewaren in de keukenkast of zelfs een maand in de vriezer. Je kunt brood beter niet in de koelkast bewaren, omdat de moleculen dan van structuur veranderen. Wij adviseren daarom om brood altijd óf in de keukenkast te bewaren óf in de vriezer.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood.
Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Een kerstkrans kan heel de winter goed blijven als je hem buiten ophangt. Dat geldt ook voor stukken. Heb je in de drukke periode voor kerst geen tijd om kerststukken te maken? Je kunt ze prima een paar weken eerder maken en buiten bewaren (wel vorstvrij).
Amandelspijs blijft, mits koel, droog en donker bewaard, zeker 2-3 maanden goed en ingevroren nog langer.
Rozijnen invriezen kan wel, maar we raden het eigenlijk af. Gedroogd fruit is altijd lastig om in te vriezen, en vooral het ontdooien gaat vaak niet goed. De vruchten worden slap en taai.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Je kunt een banketstaaf prima ingepakt in folie invriezen. Verwarm voor het serveren nog 10 minuten in een voorverwarmde oven.
Tip: echte bloemen in een kerststuk blijven vaak maar 1 week goed. Gebruik daarom bijvoorbeeld waxroosjes en/of foamroosjes en droogbloemen, deze blijven wel heel lang goed.
Als basis gebruik je vaak de takken van Coniferen, Hedera en Nobilis. De rode bessen van de Hulst en Skimmia geven kleur aan het geheel, net als het rode blad van Leucothoe, dat uitzonderlijk lang goed blijft in huis.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist.
'In een krentenbol zitten ingrediënten die enigszins schimmelwerend zijn', aldus Velzeboer. 'Daardoor lijkt het dat een krentenbol heel lang houdbaar is. De schimmelwerende stoffen werken volgens Velzeboer op twee manieren. 'De krenten of rozijnen bevatten suikers die vocht uit de bol aantrekken.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
Reacties. De lucht in een vriezer wordt extra droog gehouden, zodat er zo weinig mogelijk rijp ontstaat. De droge lucht is er de oorzaak van dat het brood een beetje uitdroogt. De vepakking van het brood dient er voor te zorgen dat er geen migratie van vocht door de verpakking plaats kan vinden.