Vogelgriep is een virus dat heel soms overgedragen kan worden op honden en katten. Dat gebeurt alleen als uw hond of kat contact heeft gehad met een zieke of dode vogel die besmet is met vogelgriep. De kans dat honden of katten dit virus krijgen, is erg klein.
Ook honden en katten kunnen vogelgriep krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld besmet raken als ze in een besmette dode vogel bijten. Houd honden uit voorzorg aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels liggen.
KAT OF HONDSLACHTOFFER
De vogel heeft met spoed antibiotica nodig. Gebeurt dat niet binnen 6 uur, dan sterft het dier alsnog aan de verwondingen. Is het dier gewond door een aanrijding, ook dan is het het beste het dier zo snel mogelijk naar de opvang te brengen.
Vogelgriep, veroorzaakt door aviaire influenza virussen, komt van nature voor bij wilde watervogels en is zeer besmettelijk voor pluimvee. Bij uitzondering kunnen ook andere dieren vogelgriep oplopen, zoals honden of katten.
Katten vangen gewoonlijk alleen trage vogels of jonge vogeltjes die uit het nest gevallen zijn en waarschijnlijk toch niet lang meer te leven hebben. Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over.
Jagen uit instinct
Naast jou tevreden houden, wil je kat zijn kroost van jongs af aan leren jagen (indien er van een kroost sprake is, natuurlijk) en vindt hij een dode muis of vogel een leuk speeltje. Niet voor niets, worden katten al eeuwenlang ingezet om de omgeving, het erf, een boerderij, etc.
Een aantal vogelsoorten zijn wel erg gevoelig voor predatie en de lokale predatie door katten kan hier een probleem vormen. Predatie is het vangen, doden en opeten van een prooidier door een roofdier. Loslopende katten vormen vooral een bedreiging voor vogels in beschermde gebieden.
In Polen zijn meldingen van katten die doodgaan door het vogelgriepvirus. Het is bekend dat katten gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus. Ze kunnen er flink ziek van worden en naar nu blijkt, dus ook dood aan gaan. De kans dat een kat besmet raakt met het vogelgriepvirus is overigens uitermate klein.
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Klachten als lopende ogen en loopneuzen, niezen, kortademigheid, zware ademhaling, griepachtige symptomen kunnen wijzen op een onderliggende ziekte. Ook al lijken klachten soms niet ernstig te zijn, in sommige gevallen is het beter om er zo snel mogelijk bij te zijn om een slechtere situatie te voorkomen.
Bel de gemeente of dierenambulance
Bel de gemeente of de dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Anderzijds heb je liever niet dat jouw viervoeter dagelijks trots een dood vogeltje komt presenteren. Want dat gebeurt maar al te vaak. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland maar liefst 18 miljoen vogels gedood door katten.
Je kunt altijd even bellen met de vogelopvang of dierenambulance om te bespreken wat het vogeltje wel of niet nodig heeft.
Uw kat kan slecht tegen specifieke verbindingen die voorkomen in huishoudelijke producten, waaronder paracetamol, aspirine en ibuprofen. Ontsmettingsmiddelen met fenol, zoals veelgebruikte toiletreinigers, en oplosmiddelen als spiritus zijn eveneens schadelijk.
Het vogelgriepvirus kan zich tussen dieren verspreiden door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Zelden worden mensen ziek van vogelgriepvirussen. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen.
Siervogels als grasparkieten, kanaries, valkparkieten en kleine papegaaitjes passen daarom perfect in het prooischema van de kat… Maar het houden van zowel een kat als vogels is niet per se onmogelijk, zolang je er goed voor zorgt dat de dieren veilig zijn.
Hij kan bijvoorbeeld ineens minder gaan spelen met zijn speeltjes, of zich niet meer interesseren wat er om zich heen gebeurt. Ook weinig of niks eten en spontaan onzindelijk worden, kunnen ziekte symptomen zijn. Houd het voerbakje van je kat goed in de gaten.
Geluid maken: blazen, grommen, sissen, miauwen en zelfs spinnen kunnen bij pijn voorkomen. Soms zal de kat dit alleen doen bij bepaalde bewegingen. Verandering van het humeur: katten met pijn kunnen agressief, schrikachtig, onrustig, onderdanig, nerveus of angstig zijn.
Niemand zit te wachten op vlooien. Maar met een huisdier in bed, kan het zomaar raak zijn. Honden en katten kunnen nu eenmaal vlooien of teken hebben en mee jouw bed innemen. De kleine parasieten kunnen terwijl je slaapt zelfs overspringen in je haren, waardoor je last kan krijgen van jeukende bultjes.
Vogelgriep, ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is heel besmettelijk en gevaarlijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en andere vogels. Soms worden er ook andere dieren zoals vossen of fretten besmet.
Vogelgriep is een ernstige virusziekte. Verschillende soorten vogels kunnen er erg ziek van worden en eraan dood gaan. Vogelgriep is ook nog eens erg besmettelijk. Vogels kunnen ook zoogdieren besmetten, bijvoorbeeld vossen, zeehonden, honden en katten.
Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk griepvirus. Er is geen reden tot paniek. Het aanraken van een dode vogel levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Wilde katten hebben net als de meeste andere roofdieren geen echte natuurlijke vijanden. Soms valt een jong dier ten prooi aan jachthonden, vossen of grote roofvogels. Verkeer is de belangrijkste doodsoorzaak, en vooral 's winters kan het zijn dat dieren sterven van de honger.
Tegenwoordig wordt de wilde kat niet meer als ongedierte aanzien en heeft ze meer overlevingskansen. Natuurlijke vijanden heeft de wilde kat enkel als ze nog erg jong is. Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt.