In 2008 is de leeftijd waarop mensen de griepprik gratis aangeboden krijgen, verlaagd van 65 naar 60 jaar. Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.
De doelgroepen voor de griepprik zijn in heel Europa ongeveer hetzelfde: mensen ouder dan 60 jaar, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde aandoeningen. Wel ligt soms de leeftijdsgrens anders dan in Nederland.
Het vaccin dat in de winter 2022/2023 wordt gebruikt is een quadrivalent vaccin dat beschermt tegen het griepvirus type A en B. De samenstelling bestaat uit vier influenzavirussen: A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-achtig virus. A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus.
Iedereen van 60 jaar en ouder krijgt een gratis vaccinatie tegen griep aangeboden door de overheid: de griepprik. Dat geldt ook voor mensen met een chronische medische aandoening, zoals hartproblemen of een longziekte.
De griepprik in het Nationaal Programma Grieppreventie is voor volwassenen en zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen vier verschillende griepvirussen. U heeft dan minder kans om griep te krijgen.
Val je buiten de risicogroep, maar wil je toch een griepprik? Dan kun je hiervoor contact opnemen met je huisarts. De huisartsassistente kan de griepprik dan voor je zetten. Je betaalt de kosten hiervoor (circa 25 euro) uit eigen portemonnee.
De coronavaccinatie haalt u bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De griepprik haalt u bij de huisarts. Voor de duidelijkheid ontvangt u daarom verschillende uitnodigingen. Het is veilig om de twee vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.
Wat kost de griepprik? De griepvaccins kosten ongeveer 4 euro per vaccin voor gewoon verzekerden en 2,5 euro voor wie een verhoogde tegemoetkoming heeft.
Vooral kinderen jonger dan 2 jaar, ouderen boven de 65 jaar, en mensen met een minder goed werkend immuunsysteem lopen het meeste risico ziek te worden van een besmetting met pneumokokken.
In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Van de griepprik kan je dus geen griep krijgen of ziek worden.
De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.
Pneumokokkenprik samen met de griepprik
Afhankelijk van hoe het vaccinatiespreekuur door uw huisarts in het najaar is georganiseerd, krijgt u 2 prikken tegelijk of op 2 verschillende momenten. Waarschijnlijk ontvangt u voor elke prik een aparte uitnodigingsbrief. Er zijn geen nadelen verbonden aan het tegelijk prikken.
Griep kan ernstige gevolgen hebben. Vooral voor mensen ouder dan 60 jaar en voor mensen met bepaalde aandoeningen. Daarom krijgen die groepen een uitnodiging voor een gratis griepprik. De griepprik is namelijk de beste bescherming tegen de griep.
Iedereen vanaf 12 jaar die minimaal de basisserie heeft afgerond kan een herhaalprik tegen corona halen. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Ook als u al een booster heeft gehad.
De griepprik bestaat al sinds 1945, maar vanaf 1993 kent Nederland een vaccinatieprogramma. Ieder jaar krijgen kwetsbare groepen een oproep. Behalve 60-plussers zijn dat mensen met een verhoogd risico op complicaties zoals hart-, astma- of suikerpatiënten.
Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee). Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen.
Kan ik daar verkouden van worden? Nee, van tocht word je niet ziek. Sommige mensen vinden tocht wel vervelend. Ook kun je door tocht soms stijve spieren krijgen.
Wanneer verkoudheid en griep heersen, doet u er goed aan voldoende te drinken. Want, daardoor moet u vaker plassen. Daardoor helpt u het lichaam afvalstoffen sneller af te voeren en krijgen virussen zeg maar minder kans zich te 'nestelen' in uw lichaam.
Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. De inspuiting wordt onder de huid (subcutaan), in het spierweefsel (intramusculair) of soms in de huid (intradermaal) van de bovenarm toegediend.
Vaxigrip Tetra is een vaccin. Dit vaccin wordt aan u of uw kind van 6 maanden of ouder toegediend en helpt om u of uw kind te beschermen tegen griep.
Er zijn in Nederland twee quadrivalente griepvaccins geregistreerd die gebruikt worden voor de jaarlijkse griepvaccinatiecampange: Vaxigrip Tetra® (Sanofi Pasteur) en Influvac Tetra® (Abbott).
Door een boostervaccinatie gaan je antistoffen weer flink omhoog en ben je beter beschermd. Daarom is het belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk de kans krijgt om een boostervaccinatie te halen.” "Zonder boostervaccinatie is de kans groter dat je corona krijgt. En dat je het virus doorgeeft aan anderen.
Ook als je corona hebt gehad, kun je een herhaalprik halen. Dit kan vanaf 3 maanden na je laatste prik of 3 maanden na een coronabesmetting (na de laatste prik). De vaccinatie beschermd je beter tegen het ziek worden door een infectie en ook is de kans dat je besmettelijk wordt voor de mensen om je heen kleiner.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.