Door haar rauwe eieren te geven, riskeert u voedselvergiftiging bij uw kat, maar het kan ook interfereren met haar vermogen om de biotine (een B-vitamine) te absorberen vanwege de aanwezigheid van een eiwit genaamd avidine in het rauwe wit van het ei.
Een (rauw) eitje kan prima voor je kat, maar het is belangrijk om het bij een half tot maximaal 1 ei per week te houden wanneer dit een 'snack' is voor je kat.
Een beetje gekookte ei is een goede traktatie. De tot poeder gemalen schaal kan op voedsel worden gestrooid voor wat extra calcium. Roerei of gepocheerde eieren zijn goed voor een kat die iets zachts en licht verteerbaar nodig heeft. Het ei bakken (zonder ham) is prima als je geen boter of olie gebruikt.
Niet omdat je er ziek van kunt worden, want voor het risico op een salmonellabesmetting hoef je het drinken van rauwe eieren in ieder geval niet te laten. Het risico op een besmetting is namelijk klein, in Nederland is slechts zo'n 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
De meeste katten blijken voorkeur te geven aan rundvlees en dan vooral aan gehakt rauw hart, dat tot het spiervlees behoort. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.
Een rauw ei is dus ongeveer net zo gezond als een bereid ei; het bevat immers precies dezelfde stoffen. Dat zijn een aantal vitamines (waaronder vitamine D en B-vitamines), en verschillende mineralen (waaronder zink). Ook bevatten eieren gezonde omega-3 vetten en zit er wat van het gezonde HDL-cholesterol in.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Vrijwel alle groenten mogen katten eten, behalve champignons, ui, prei, knoflook en bieslook. Ook worden groenten uit de nachtschadefamilie afgeraden, zoals de aardappelen, paprika, tomaat en aubergine.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken. Maagdarmklachten en- of braken kunnen daar het gevolg van zijn.
Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Gekookte kipfilet (bij voorkeur gekookt) is heerlijk om aan je kat te voeren! Het is het magerste deel van de kip, dus het geeft je kat veel eiwitten zonder al te veel vet.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden. De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Ze zijn dus extra gezond bezig. Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Rundergehakt is het gemakkelijkst om aan jouw kat te voeren en het is ook een goedkopere optie, dus dat is de beste keuze, maar de lever levert alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, dus houd daar ook rekening mee.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.