Het achteruit lopen duidt inderdaad op iets neurologisch en beter te vaak naar de dierenarts dan als het te laat is. Hij zondert zich niet voor niets af, echter katten zijn prooijagers en laten vaak niet merken dat ze pijn hebben dus er is wel degelijk iets met hem aan de hand.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Terugtrekken: Een kat met pijn trekt zich vaak terug om met rust gelaten te worden. Het kan voorkomen dat hij zich verstopt op plekken waar hij normaal nooit zit, het kan ook zijn dat hij zich terugtrekt naar de normale slaapplaats.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Vaak zien we dat de kat pas na 1-2 dagen echt mank gaat lopen. Het wondje is dan meestal gaan infecteren en vaak ontstaat er later een abces. Door de infectie kan er koorts ontstaan, de kat kan ook slomer worden en minder gaan eten. We behandelen een infectie met pijnstillers en antibiotica.
Wat zijn de symptomen? Een gebroken bot is erg pijnlijk. Bij een gebroken poot zal de kat meestal niet op de poot staan. De poot is vaak wat verdikt en soms is de stand van de poot anders of steken er zelfs botten door de huid heen.
De symptomen zijn duidelijk. Een locale zwelling en erge pijnlijkheid. Indien het een bot betreft in een poot zal de kat er meestal niet meer op kunnen staan. Soms steekt het bot uit als het een open breuk betreft.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Door zich onder het bed (of een ander meubelstuk) te verstoppen, kan de kat zich comfortabel en veilig voelen.
Een stervende kat kan zich op een bepaalde manier gaan gedragen waardoor je weet dat het bijna zover is. De kat kan weigeren om te eten of te drinken, minder energie hebben en afvallen. Veel katten zoeken tijdens hun laatste dagen instinctief een plek op waar ze alleen kunnen zijn.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Katten zijn nieuwsgierige beesten dus hun aandacht verplaatst zich snel van het ene naar het andere. Maar wanneer een kat blijft staren en traag met haar ogen knippert, betekent het dat ze je bewondert.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Ze kan nog zo schuldig kijken, maar zich schamen doet ze niet. Maar dat is een illusie, zegt Schilder. 'Als je hem met de hand van de tafel schuift, zal hij precies hetzelfde doen. ' Het dier kan zich niet schamen.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Dat honden in staat zijn om emoties bij mensen te herkennen is inmiddels een feit, maar over katten is wat dat betreft nog niet veel bekend. Toch lijkt het er op dat katten wel degelijk doorhebben of hun baasje blij is of niet.
Bij een verstuiking zijn de spieren rondom een gewricht uitgerekt. Dit is niet heel ernstig, maar wel erg pijnlijk voor de kat. Het kan bijvoorbeeld komen wanneer de poot van de kat per ongeluk tussen de deur is gekomen, of wanneer de kat ergens vanaf is gesprongen en niet goed terecht is gekomen.
Mijn kat heeft een verwonding aan de poot
Door de pijn kan uw kat dan kreupel gaan lopen. Het beste is om de poot dan goed te laten onderzoeken door de dierenarts. De dierenarts kan dan onderzoeken of er naast de huid nog meer beschadigingen ontstaan zijn, bijvoorbeeld van de pezen, bloedvaten of zenuwen.