Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Bij inductie koken is dit allemaal niet mogelijk: de warmte wordt in de bodem van de pan opgewekt, er zijn geen andere gebieden die direct opgewarmd worden dus het enige dat kan gebeuren is dat je je brandt aan de hete pan, maar dit kan bij elke vorm van koken gebeuren.
Hoe voorkom ik krassen op mijn inductiekookplaat? Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Glas van een inductiekookplaat is op zichzelf heel sterk, maar als er iets met een punt of een harde rand op valt, kunt u pech hebben. Indien een glazen inductiekookplaat gescheurd is, adviseren wij er niet meer op te koken.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Houd een keukenspons onder de warme kraan en doe er enkele druppels afwasmiddel op. Ga met de natte spons over het oppervlak van de kookplaat en veeg al het vet en vuil weg. Je kunt tevens de ruwe kant van de spons gebruiken om vlekken te verwijderen, maar wees voorzichtig en wrijf zachtjes.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.
Bij een inductiekookplaat wordt alleen de onderkant van de pan verhit. Zodra je de pan van de inductieplaat haalt, kun je als het ware je hand erop leggen zonder te verbranden.
Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.
Spons en Biotex. Is je gasfornuis heel vies en of zijn er etensresten aangekoekt? Meng dan een beetje water met Biotex en druppel dit op het gasfornuis door je spons erboven uit te knijpen. Laat even inwerken, veeg weg met een droge, schone doek en voilà, het gasfornuis is streeploos schoon.
HG kookplaatreiniger extra sterk verwijdert veilig en effectief hardnekkig vet, vuil, kalk en kookranden op alle soorten inductie en keramische kookplaten. De kookplaatreiniger geeft na gebruik een frisse geur. HG kookplaat intensief reiniger is vooral geschikt voor vuil zoals aangekoekt bakvet of kookaanslag.
Je hebt voor de reiniging van het kookveld een speciale glaskeramische schraper en een geschikt reinigingsmiddel nodig. Gebruik nooit stoomreiniger, krassende schuursponsjes, schuurmiddel of agressieve reinigingsmiddelen (bijv. ovenspray). Wrijf het kookveld na het schoonmaken altijd droog met een zuivere doek.
Je elektrische kookplaat houd je graag zo schoon mogelijk. Zorg er daarom altijd voor dat je aangekoekte resten zo snel mogelijk verwijdert. Maak daarna de kookplaat schoon met een sopje en loop alles na met een vochtige doek. Als laatste droog je de kookplaat.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Wat is een inductie beschermer? Inductie beschermers zijn (vaak ronde) matjes in verschillende formaten gemaakt van siliconen. Deze plaats je op je inductiekookplaat, waardoor je krasjes kunt voorkomen. Bovendien zijn inductiematten anti-slip, waardoor je pannen niet uitglijden of verschuiven tijdens het roeren.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.