Een vraag die we vaak ontvangen en ons antwoord is eigenlijk altijd heel eenvoudig: namelijk ervaring. De temperatuur is niet in te stellen en een te warme of te koude hottub komt vaak voor in het begin. Hoe vaker je de hottub gebruikt, hoe sneller je hier handig in wordt.
Wanneer het buiten warmer wordt, is er niets lekkerder dan een verfrissende duik en een koel drankje. Het laatste dat je je misschien kunt voorstellen is het stappen in een hot tub of whirlpool van 40 graden. Daarom kun je tijdens de warme zomermaanden jouw hottub het beste verwarmen tot een temperatuur van 37 graden.
Hoe lang moet je een hottub gemiddeld stoken vraag je je af? Over het algemeen duurt het 2 tot 3 uur om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur van 38C. Op een warme dag met een licht briesje en wat zachte beweging van het water zal het sneller opwarmen.
Gemiddeld is een hottub met een goede kachel en stookhout al met 2 uur klaar voor gebruik.
Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen.
De aanbevolen watertemperatuur is ten hoogste 37 graden, oftewel gelijk aan de temperatuur van het menselijk lichaam. Warmte verlicht pijn en vergroot de elasticiteit van het lichaam. Warmte ontspant ook en geeft onder meer endorfine af aan het lichaam. Tegelijkertijd vertraagt de hartslag en daalt de bloeddruk.
Bij het kopen van een hottub zal je dus moeten kijken hoeveel budget je hebt. Bij Welvaere zit het verschil in prijs voornamelijk in de afmetingen, extra opties en de kachel soort. Wat je ook kiest, je zult in ieder geval genieten van het warme water en het knetterende hout.
A: Controleer allereerst of er water in het bad zit! Ook al hebt u het de vorige avond opgewarmd, controleer het bad niettemin. Als u het water zo snel mogelijk warm wilt hebben, gebruik dan droog brandhout van goede kwaliteit. Gebruik van het deksel verkort de verwarmingstijd aanzienlijk.
Jacuzzi is (kort door de bocht) het Amerikaanse merk bubbelbad waarbij er in het bad lucht gepompt wordt waardoor er stromen ontstaan en luchtbellen gevormd worden. Een Hottub is een bad met warm gestookt water.
Om lang te kunnen genieten van het warme water is het beter om wat harder haardhout te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld eiken of essen of beuken. Deze houtsoorten branden langzaam op en geven veel warmte af. Wanneer u veel gebruikt maakt van de hottub kunt u uw leverancier vragen het hout wat dikker te kloven.
Hottub opwarmen met externe kachel
Het verwarmen vindt plaats door natuurlijke circulatie. Wanneer de kachel vol met water is dan warmt het water op en stijgt het water naar boven. Via de bovenste slang gaat het water terug de hottub in. Het koude water in de hottub stroomt tegelijkertijd de kachel in.
Het is belangrijk om te onthouden dat houten hottubs altijd een zekere mate van lekkage zullen hebben. Ook al zijn glasvezel of polypropyleen hottubs niet natuurlijk, ze hebben niet zulke lekken. Gewoonlijk duurt het opzwellen van een nieuwe hottub zo'n 2-5 dagen.
Hoe lang duurt het om de hottub te verwarmen? Het opwarmen van het water duurt ongeveer 45 tot 90 minuten. Er zijn een aantal factoren waarvan de opwarmtijd afhankelijk is. Zo spelen jouw stookgedrag, het soort hout en de buitentemperatuur een rol hierin.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Een hottub kunt u zien als een houtgestookte Jacuzzi. Er is geen elektriciteit nodig want u gaat het water verwarmen doormiddel van een houtgestookte kachtel. Ongeveer anderhalf uur van te voren gaat u het vuur aanmaken in de bijgeleverde kachel. Deze kachel kan zowel intern als extern naast de kachel staan.
Een hottub is goedkoper in aanschaf dan een bubbelbad
Een bubbelbad vaak minimaal 2 á 3 maal zo duur. En dat is zeker niet omdat de kwaliteit van een hottub onder doet voor die van een bubbelbad. Omdat er veel minder onderdelen zijn die stuk kunnen gaan is de hottub juist duurzamer!
In tegenstelling tot een bubbelbad/whirlpool heb je voor een hottub geen krachtstroom nodig. Een hottub hoeft ook zeker geen 24 uur op stroom aangesloten te zijn. Een filterpomp doet zijn werk al door zo'n 6 uur op een dag aan te staan.
Bij kopen van een hottub moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van € 1.500 tot € 12.200. Over het algemeen is een kunststof hottub goedkoper dan een houten hottub. Daarnaast zijn de prijzen van een externe kachel lager dan van een interne kachel.
Hottubs en jacuzzi's zijn enorme stroomverbruikers. Het grootste gedeelte van het energieverbruik bestaat uit het verwarmen en reinigen van het water. Bij een gemiddelde buitentemperatuur van 15 graden en een gemiddelde watertemperatuur van ongeveer 38 graden, is het jaarlijkse energieverbruik 2006 kWh.
Hoe vaak je het hottub water moet vervangen is dus enorm afhankelijk van de kwaliteit van het water. Verschillende factoren hebben effect op de kwaliteit van het water. Denk hierbij aan het gebruik, de hoeveelheid ijzer in het water, of het grond- of kraanwater is, de locatie van de hottub en de weersomstandigheden.
Nog een mooie plek om de hottub te plaatsen is onder een overkapping. Hier moet je wel altijd opletten dat je bij een houtgestookte hottub ervoor zorgt dat de kachelbuis door het dak heen kan. En dat dit ook veilig gebeurt.
Plaatsing in je tuin
Onze hottubs wegen afgemonteerd zo'n 160kg en zijn met vier sterke personen prima te tillen. Even rekening houden met een vrije doorgang van 180cm in de breedte of 115cm doorgang wanneer je de hottub op zijn kant je tuin in wilt tillen.
De harde massagestralen zijn erg goed voor je spieren, maar kunnen ook schade aanbrengen wanneer je ze te lang gebruikt. Een half uur de jets aan laten staan is aan te raden. Als je meerdere uren de harde stralen in je rug laat lopen dan loop je het risico dat je de dag erna rugpijn hebt.
Wordt er gesproeid met water met legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water inademen. Zo kan iemand besmet raken. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, sproeien met een tuinslang of in een bubbelbad of jacuzzi.