Een ui is dus echt levensgevaarlijk voor de hond. Bij katten kan consumptie van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot verschijnselen. Bij honden is dit 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht. De ziektesymptomen ontwikkelen zich pas na enkele dagen.
Uw dierenarts kan direct na het eten van een hoeveelheid ui of knoflook uw huisdier laten braken. Is het al langer geleden dan kunnen de ziekteverschijnselen alleen worden bestreden door middel van een infuus en medicatie.
Als het minder dan twee uur geleden is dat de hond of kat ui of knoflook binnengekregen heeft is het verstandig om te proberen het dier te laten braken. Als uw hond nog geen verschijnselen vertoont is het belangrijk om hem/haar te laten braken.
Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken.
Groenten als prei, knoflook, bieslook en uien kunnen zijn rode bloedlichaampjes beschadigen. Honden die vaak met de pot mee-eten, krijgen deze groenten veel binnen. Hierdoor lopen ze het risico op bloedarmoede. De gevarenzone ligt bij een inname van 15 tot 30 gram ui of prei per kilogram lichaamsgewicht.
Dit is een ernstige vorm van bloedarmoede en kan leiden tot schade aan vitale organen, zoals hart en nieren. Een ui is dus echt levensgevaarlijk voor de hond. Bij katten kan consumptie van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot verschijnselen. Bij honden is dit 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht.
Rijpe tomaten zijn geclassificeerd als niet giftig voor huisdieren, maar moeten worden beschouwd als een traktatie, niet als maaltijd. Dus het delen van een vers geplukte cherrytomaat uit de tuin of het aanbieden van een plakje tomaat bij het maken van het eten is prima voor je hond.
Paprika. Paprika bevat solanine: een stof die insecten weert, maar helaas ook giftig is voor je hond. Wil je je hond toch paprika geven? Kies dan rijpe, zoete paprika's (rode of gele), want die bevatten minder solanine dan onrijpe en groene paprika's.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Prei, uien en knoflook
Houd ook prei en andere ui-achtigen uit de buurt van je hond. Groenten als prei, knoflook, bieslook en uien kunnen zijn rode bloedlichaampjes beschadigen. Honden die vaak met de pot mee-eten, krijgen deze groenten veel binnen. Hierdoor lopen ze het risico op bloedarmoede.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Conclusie: Een hond mag een ei eten.
Ze zijn rijk aan vetten en eiwitten, bevatten naast ijzer ook vitamine A, B2 en B12.Er wordt zelfs gezegd dat het bijdraagt aan een mooie vacht. Ons advies is wel om altijd met jouw dierenarts te overleggen of het past in het dieet van jouw hond.
Met het poepzakje, dat spreekt voor zich. Hoe vaak poept een hond? De spijsvertering van eten tot poepen duurt bij honden gemiddeld 12 tot 24 uur.
Veel mensen denken dat knoflook werkt tegen teken, maar helaas is dat niet helemaal waar. Het klopt dat knoflook in kleine hoeveelheden goed is voor je hond. Het heeft een bloedzuiverende werking en je hond wordt zo onaantrekkelijker voor parasieten zoals teken en vlooien.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Zout. Je hond verwennen met gezouten snacks zoals chips is eveneens gevaarlijk. Het dier zal er heel erge dorst van krijgen en een overdosis zout kan leiden tot vergiftiging door natriumionen. Zo'n teveel aan zout uit zich door braken, diarree, depressie, rillingen, koorts en (epilepsie)aanvallen.
Welk fruit is gezond voor jouw hond? Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.
Nachtschade (paprika, courgette, aubergine etc.) kunnen ontstekingsbevorderend werken, dus geef ze niet aan een hond met bijvoorbeeld artrose. Peulvruchten bevatten een stofje Lectine, dat een natuurlijk gifstof is en de darmen kan aantasten én zijn hoog in plantaardig eiwit. Deze groenten dus liever niet geven.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen.
Hoe snel krijgt een hond symptomen na vergiftiging? Indien uw hond vergiftigd is kunnen de verschijnselen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Dit is afhankelijk van de soort vergiftiging.
Als een hond of kat rozijnen of druiven heeft gegeten, dan kunnen er in de eerste 6 tot 12 uur na inname tekenen van vergiftiging ontstaan. Meestal begint dit met braken en diarree. Andere symptomen die kunnen optreden zijn sloomheid, zwakte, niet eten, buikpijn, uitdroging, veel drinken en rillen.
De giftige stoffen komen dan namelijk door ophoping in het speeksel terecht. Doordat de hond zichzelf vergiftigt kan de algehele conditie slechter worden en heeft de hond veel minder energie dan gewoonlijk. Dit merk je vooral bij het uitlaten en lopen met de hond.