Er zijn zoomlenzen zoals de 70-300mm, 100-400mm of 150-600mm en vast brandpunt objectieven met een langere brandpuntsafstand zoals een 300mm, 400mm of zelfs 600mm. Met een 300mm op een fullframe kun je tuinvogels vaak goed fotograferen.
Instellingen camera bij vogelfotografie
Bij stilzittende vogels is een sluitertijd tussen de 1/60 en 1/250 voldoende. Bij vliegende vogels heb je een sluitertijd nodig tussen de 1/500 en 1/2000. Hierop baseer je het diafragma en de ISO. Tegenwoordig kunnen camera's nog op 800 en 1600 ISO foto's maken zonder veel ruis.
Beste Canon-objectieven voor wildlifefotografie bij weinig licht: Canon RF 400mm F2. 8L IS USM en Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM. Dankzij het heldere, maximale diafragma van f/2.8 en het hoogwaardige glas maken het Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief en de RF-tegenhanger, de Canon RF 400mm F2.
Je kunt vogels het beste in de ochtend of in de avond fotograferen. Deze tijden zijn ze het meest actief met het zoeken naar voedsel, territorium verdedigen, zingen enz. Daarnaast is het vaak rustiger met mensen (die de vogels kunnen verjagen) en het licht is extra mooi.
De Nikon P1000 is door zijn extreme zoom van 125x de beste compact camera voor vogelfotografie. Je haalt namelijk met gemak een vogel op afstand dichterbij. En doordat de camera tot wel 7 beelden per seconde kan schieten, kan je ook bewegende / vliegende vogels goed vastleggen.
Gebruik het juiste diafragma. Om een vogel vast te leggen met een onscherpe achtergrond heb je een groot diafragma nodig. Denk bijvoorbeeld aan een diafragma van f/2.8 of f/4. Het nadeel van een groot diafragma, zoals f/2.8, is alleen dat je soms net niet beide ogen van de vogel scherp op de foto krijgt.
Afhankelijk van je ervaring en de situatie kun je met elk objectief goede dierenfoto's maken. Voor vogelfotografie en close-ups van zoogdieren kies je een tele-objectief van 300 mm of langer. Wil je een dier in z'n natuurlijke omgeving laten zien, dan kun je een middellang teleobjectief van 100 tot 300 mm gebruiken.
Beste voor macrofotografie: Panasonic LUMIX DC-TZ200
Een goede beeldstabilisatie is dan noodzakelijk. Die vind je terug in de beste compact camera voor macrofotografie: de Panasonic Lumix DC-TZ200. Ook de live view-functie helpt om je camera stabiel te houden.
Wanneer je een roofvogel tijdens de vlucht op de foto wilt zetten gebruik je daarbij andere instellingen dan bij een vogel die stil zit. Ik hanteer zelf meestal een sluitertijd van 1/1000e of hoger, afhankelijk van de snelheid van de vogel en de lichtomstandigheden.
Wat is een schommelkop? Een schommelkop is een statiefkop dat speciaal ontwikkeld is voor het gebruik van lange (tele)lenzen. Waar je bij een 'normale' statiefkop je camera op de kop monteert, monteer je bij een schommelkop niet je camera maar juist de lens.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Wereldwijd heerst een chip tekort en dat is de reden waarom veel camera's niet te koop zijn. Deze chips worden gebruikt in camera's, maar ook in televisies, telefoons en bijvoorbeeld de PlayStation 5. Door Covid-19 hebben veel fabrieken in China en Japan (tijdelijk) hun duren moeten sluiten.
De compactcamera is meestal heerlijk compact. Je steekt hem in je jas- of broekzak en hoeft niet te gaan sjouwen met tassen en extra lenzen. Dat maakt hem perfect voor reizen, zeker wanneer je voor een model kiest met wat meer optische zoom. Het gebruiksgemak is ook erg groot.
Top 10 compactcamera's:
Sony RX100 V(A) | Rating: 92/100 | Bekijk >> Fujifilm X100V | Rating: 90/100 | Bekijk >> Panasonic LX100 Mark II | Rating: 90/100 | Bekijk >> Canon G5 X Mark II | Rating: 88/100 | Bekijk >>
Je kiest voor een bridgecamera als je op zoek bent naar een veelzijdige camera met een groot zoombereik. Een bridge camera is vaak compacter dan een spiegelreflexcamera en heeft alsnog een stevige grip. Door de vaste lens en het grote zoombereik hoef je nooit verschillende lenzen mee te nemen in je tas.
De meeste macrofoto's worden met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera met een speciale macrolens gemaakt. Maar zelfs met sommige compact camera's kun je macrofoto's maken! Compact camera's hebben vaak een speciale macro-stand, die op het instelwiel wordt aangeduid met het pictogram van een bloemetje.