Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewaterOp zich heeft chloor weinig invloed op de gezondheid van uw hond, tenzij ze veel van dit water binnenkrijgen. Ook bij zeewater is het goed om op te letten. Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies.
Zwemmen in het zwembad
Het is wel zo dat zwembadwater chloor bevat. In principe is chloorwater net zo schadelijk voor honden als voor mensen. Het wordt dus pas schadelijk wanneer de hond teveel chloorwater binnenkrijgt of allergisch is voor chloor.
Laat jouw hond of kat niet zomaar braken, want dit kan de slokdarm ernstig beschadigen. Wacht ook niet even af, maar ga zo snel mogelijk naar jouw dierenarts, liefst met de verpakking van het middel dat opgenomen is. De dierenarts kan beslissen of braken of laxeren zinvol is.
Honden kunnen van nature niet meteen zwemmen, dit wordt namelijk aangeleerd door de moeder van het dier of door mensen. Er zijn meerdere rassen welke een betere aanleg hebben om te zwemmen, zoals: Een Labrador. Golden retriever.
Conclusie: zwemmen is voor honden een hele goede manier om te bewegen en je hond fit te houden. Mits je hond vertrouwt is met water, je rekening houdt met zijn fysieke gesteldheid en veiligheid.
Zwemmen is niet weggelegd voor bepaalde hondenrassen. Het is beter dat ze diep water vermijden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om honden met een zwaarder lijf, korte snuit of korte poten, zoals mopshonden, boxers, teckels en buldogs. Deze honden kunnen snel moe worden of vinden het lastig om het hoofd boven water te houden.
Uitstekend zwemmende hondenrassen
Grotere rassen als Spaniels, Golden Retrievers, Ierse Setters Newfoundlanders vallen in de eerste categorie en zijn allemaal uitstekende zwemmers. Dit komt vooral door hun sterke ledematen, maar het zit ook in hun genen.
Chloor. Zich zorgen maken is niet nodig, je kan honden prima in het water laten ronddobberen, al hou je wél best een oogje in het zeil. Laat ze niet té lang in het water spelen, en zorg er vooral voor dat ze geen chloorwater drinken, want daar kunnen ze ziek van worden.
De theorieën over waarom honden over vieze dingen rollen. De meest logische verklaring is dan ook dat honden die vieze geuren gewoon lekker vinden ruiken. Daarom komen ze daarna ook altijd zo blij naar je toe.
Watergewenning hond
Puppy's mogen leren zwemmen vanaf ze twaalf weken oud zijn. Ga nooit voor de eerste keer met je hond in een vijver zwemmen. De temperatuur van het water moet minstens 28 graden zijn.
Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die veel zeewater drinken. Symptomen ontstaan vaak snel na inname (30- 60 minuten) en bestaan uit braken, diarree, een 'dronken' gang, koorts, gevolgd door toevallen en coma. Deze vergiftiging is lastig te behandelen, neem daarom direct contact op met uw dierenarts.
Wanneer je hond vergiftigd is, kunnen de symptomen (braken, neurologische klachten, diarree, schuimbekken, kwijlen, apathisch zijn, hoge hartslag, verminderd bewustzijn) heel erg naar en beangstigend zijn.
Van te veel te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Als een hond erg veel drinkt, kan dat wijzen op een afwijking, bijvoorbeeld suikerziekte, baarmoederontsteking of een (bij)nierprobleem, maar soms ook een gedragsprobleem.
Het is niet aan te raden om huisdieren in de buurt van je opblaasbare jacuzzi te laten. Laat staan zwemmen. Katten, maar ook honden, hebben scherpe nagels die lekkages kunnen veroorzaken.
Spelen met water – leuk of gevaarlijk? De meeste honden vinden het heerlijk om te spelen met water! Bij warmte kunnen ze spelenderwijs wat verkoeling krijgen. Wanneer de tuin wordt gesproeid of een scheepsdek wordt afgespoeld zijn de meeste honden er als de kippen bij.
Veel honden kunnen helemaal niet vanzelf op de juiste manier zwemmen. Zo lang wij het ze niet leren, kunnen ze het niet, durven ze het niet, of overcompenseren ze waarbij ze wel het water in gaan, maar ongecontroleerd zwemmen. Vaak vinden ze houvast bij een stok, bal of ander voorwerp dat ze in hun bek kunnen pakken.
Vertrouwen en veiligheid
Honden zijn zeer sociale dieren die zich graag veilig voelen in de aanwezigheid van hun roedel (gezin). Als een hond op zijn rug slaapt in het bijzijn van mensen of andere huisdieren, kan dit een teken zijn van vertrouwen en dat hij zich op zijn gemak voelt bij zijn omgeving.
Een hond of wolf in het wild zal nooit op zijn rug slapen omdat dit een boodschap van kwetsbaarheid is. Honden in deze slaaphouding zijn meestal zeer relaxt en onafhankelijk. Een hond die op zijn rug met hun benen in de lucht is een gelukkig hond! Dit is een teken van ultieme ontspanning en comfort.
Bij een ontspannen lichaamshouding zijn duidelijke signalen te zien: De stand van de oren is ontspannen en ze hangen.De ogen en pupillen hebben een normale vorm en grootte.De ogen zijn niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.
Stranden bij Callantsoog (Noord-Holland)
Bij Callantsoog zijn er vier stukken strand waar honden het hele jaar los mogen en heerlijk kunnen zwemmen! Het gaat om de stukken: tussen strandpalen 8.100 en 9.400, tussen strandpalen 10.500 en 11.100, tussen strandpalen 14.500 en 17.100 en tussen strandpalen 18.400 en 20.000.
Honden mogen niet overal zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar u wel met uw hond terecht kunt. Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar uw hond mag zwemmen vind u op Doggydating, onder de kop losloopgebieden.
Allereerst: honden vinden het vaak heerlijk om natuurwater te drinken.Het kan vol mineralen zitten. Je ziet je hond dan misschien ook wel regelmatig iets uit de tuin drinken als de gelegenheid zich voordoet.
Het drinken van ondiep slootwater of stilstaand water giftig voor honden | Puppyplaats.
Een kwartier zwemmen of spelen in het water staat gelijk aan een uur lopen. Het is voor je hond net zo vermoeiend als voor jou om door het water te bewegen. Als je hond van nature een 'waterrat' is dan is het makkelijk... zodra deze een plas ziet springt hij er waarschijnlijk al in.
Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging.