Ook blazen is een goede manier om ervoor te zorgen dat de schaal loskomt van het ei. Maak na het koken en laten schrikken de onderkant van de schaal kapot en blaas hier even op. Zo komt er wat lucht tussen de schaal en het eiwit wat dus voordelig is voor een makkelijker pelproces.
Bij oudere eieren zit er meer lucht onder de schaal waardoor je ze gemakkelijker kunt pellen. Het helpt als je eieren na het koken laat schrikken onder koud water. Doordat het eiwit afkoelt, krimpt het iets en laat het makkelijker los van de schaal.
Eieren laten schrikken (na het koken onder koud water houden) heeft meerdere voordelen: je stopt het kookproces, je verlaagt de kans op verkleuring van de eidooier én je kan de eieren gemakkelijker pellen. Door het koude water zal het eiwit wat krimpen waardoor het beter loskomt van de eierschaal.
Pas na ongeveer drie dagen zal je merken dat het ei goed te pellen is, en je weet meteen: als je eieren hebt gekocht en gekookt: pellen ze slecht dan waren de eieren heel vers. Dit komt doordat bij verse eieren het eiwit dicht tegen het vliesje aanzit, en het vliesje zit nog dicht tegen de schaal aan.
Koken. Wist je dat oudere eitjes makkelijker te pellen zijn dan superverse? Na verloop van tijd ontstaat er een luchtbel binnenin het ei, waardoor het heel wat makkelijker is om de schelp te verwijderen. Als het voor jou dus niet uitmaakt welke eieren je gaat koken, kies dan altijd voor de oudste.
Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Een gekookt eitje is beter dan een gebakken ei, omdat het minder (verzadigd) vet bevat. Eieren bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Ze zijn een bron van biologische hoogwaardige eiwitten. Uit 100 g eiwit van een kippenei kan 96 g lichaamseigen eiwit worden gevormd in het menselijk lichaam.
Gaatje prikken
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe.Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren. Wacht zo lang mogelijk met het vullen van de eieren, om te voorkomen dat ze uitdrogen en rubberig gaan smaken.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Wil je graag slakken weghouden van je (moes)tuin? Leg dan gebroken eierschalen rondom je planten en gewassen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak, waardoor ze die zullen mijden. De pH-waarde van de grond kan de kleuren van bloemen beïnvloeden.
Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit er tussen het eiwit en de schaal wat lucht. Hoe ouder het ei, hoe meer lucht. Dat komt omdat de eierschaal niet helemaal ondoordringbaar is: er verdampt langzaam vloeistof doorheen de schaal.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Gekookte eieren kun je niet invriezen en eet je beter meteen op. In de diepvries krijgen ze namelijk een onaangename, rubberachtige textuur. Gelukkig zijn er heel wat recepten waar je een restje gekookte eieren in kunt verwerken.
Wanneer u eieren koopt, staan die meestal buiten de koeling. Daardoor lijkt het misschien dat u ze thuis dus ook zo kunt bewaren. Voor de beste houdbaarheid kunt u ze echter beter vrij koud bewaren. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard gekookt ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.