Er zijn tal van invloeden die kunnen veroorzaken dat je hond oververmoeid raakt, zoals (te)lange wandelingen, te overenthousiast spelen met andere honden, trainingen etc. Ook het karakter van je hond is hierbij van invloed.
Vermoeidheid bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door te lang actief zijn, te intensief bewegen, te veel prikkels of te weinig slaap. In het algemeen kun je letten op de volgende signalen: je hond heeft z'n tong vaker of langer dan normaal uit z'n bek hangen.
Dat is eigenlijk heel simpel, door één tot twee weken rustiger aan te doen met je hond. Heb je meerdere honden in huis, voorkom dan dat ze de hele dag kunnen spelen. Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt.
Een overprikkelde hond kan gaan happen of bijten. Bij pups is het vaak een teken van overprikkeling wanneer ze hard bijten. Maar ook volwassen honden kunnen happen in kleding of ledematen bij overprikkeling. Een hond aan de lijn kan je van je af houden, om het happen te voorkomen.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Het kan zich uiten in gedrag, zoals meer nerveus zijn, uitvallen naar andere honden, heel druk zijn of juist stil en 'onzichtbaar' worden. Maar ook bij fysieke klachten kan stress een grote rol spelen, en dus ook als dit indirecte stress is van de eigenaar of huisgenoten.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Natuurlijk kun je, als je de symptomen niet vertrouwt, een afspraak maken bij je dierenarts om dit te bespreken. Maar, als je hond zich plotseling anders gaat gedragen, en zich bijvoorbeeld binnen een paar uur opeens ziek gaat gedragen, dan is het noodzakelijk om toch snel actie te ondernemen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Een hond die ontspannen is, zal het lichaam ook ontspannen dragen, dus losjes, met een zachte ovale oogvorm en een zwabberend lijf (een kleine 'swing' in de tred). Bij ontspannen hijgen zijn de mondhoeken rond, de wangen slap en hangt de tong losjes uit de bek.
Negatieve opwinding kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de hond een 'enge' soortgenoot tegenkomt. In deze situaties wordt stress veroorzaakt door angst of onzekerheid, dit toont zich vaak in agressief gedrag. Ook is het te herkennen aan een kwispelende staart die zich strak en smal op en neer beweegt.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit. Daarnaast merk je, als je er genoeg op let, vanzelf hoeveel aandacht je hond nodig heeft.
Op en top ontspanning
Honden liggen op hun rug, simpelweg omdat ze het lekker vinden liggen. Ze liggen dan bijvoorbeeld te luieren in de zon en rekken hun poten nog eens even uit. Sommige honden vallen ook in deze houding in slaap. Het is ook een teken dat de hond zich veilig voelt.
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.