Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 60 db zal de meeste kans hebben om gehoorschade te veroorzaken. Toegevoegd na 2 minuten: Het oor van een hond is ook veel beter ontwikkeld dan dat van de mens.
Het is in ieder geval belangrijk om het gehoor van honden te beschermen. De continue blootstelling aan lawaai en harde geluiden kan net als bij mensen leiden tot een blijvende gehoorbeschadiging.
Men vermoedt dat de stijgende en dalende componenten van deze geluiden de hond doet laten denken dat hij met soortgenoten te maken heeft. Met andere woorden: meehuilen met geluid is een vorm van communicatie binnen de groep en wordt daarom ook wel 'groepsgehuil' genoemd.
Lang werd door onderzoekers gezegd dat honden rustig worden van klassieke muziek. Zijn de klanken van Mozart, Vivaldi of Beethoven niet jouw keuze, troost je dan maar. Er zijn net zoveel onderzoeken die dezelfde effecten voor je hond toeschrijven aan jazz, r&b en reggae.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Reggae muziek. Zet de muziek zachtjes op de achtergrond aan, honden kunnen van zichzelf al heel goed horen. Honden die veel blaffen en honden die niet goed alleen kunnen zijn, hebben echt steun aan een zacht rustgevend muziekje op de achtergrond. Ook geluidsgolven op zich kunnen uw dier helpen kalmeren en ontspannen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Honden houden niet van hoge tonen
Hondachtigen hebben een scherper gehoor dan wij, mensen. Ze kunnen lage frequenties waarnemen van 16-20 Hz en hoge frequenties van 70.000 tot 100.000 Hz. Ter vergelijking: het menselijk oor kan lage frequenties horen van 20 tot 70 Hz en hoge tot 20.000 Hz.
Verlatingsangst zorgt ervoor dat een hond bang is om alleen te zijn waardoor deze ongewenst gedrag gaat vertonen. Dit gedrag kan van alles zijn, zoals: blaffen, janken, krabben aan de deur en binnen plassen. Als je hond niet alleen kan zijn, is dit niet alleen lastig voor het baasje, maar ook voor de hond zelf.
Een hond daarentegen, kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz. 7. Uit onderzoek is gebleken dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij. Een hond hoort een geluid niet 'harder', maar wel 'beter' en 'verder'.
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Ook honden en katten hebben een goed gehoor. Ongeveer vier keer zo goed als wij. Een hond hoort een geluid niet harder, maar kan vooral op grotere afstand geluid onderscheiden. Ook honden en katten krijgen overigens vaak last van gehoorverlies.
4. Het gehoor. Je hond hoort vijf keer beter dan jij. Om dit in cijfers uit te drukken; honden horen 50.000 tot 65.000 cycli per seconde en mensen maar 20.000.
Er zijn ook dieren die vrijwel geen gehoor hebben. Slangen bijvoorbeeld kunnen geen geluid horen, maar kunnen wel trillingen waarnemen die via de bodem hun lichaam bereiken. Spinnen hebben haar op hun poten waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Of dieren ook geluidshinder ervaren is nog moeilijker te bepalen.
De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Honden kunnen ook grijnzen
Er zijn ook honden die hun bovenlip iets optrekken en zo hun boventanden ontbloten. Dit noemen we ook vaak lachen of grijnzen, oftewel lachen met een vertrokken mond. Het is een beetje dubbel gedrag, dat honden vooral laten zien tijdens begroetingen met mensen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Wat je ook kan doen is je hond afleiden met bijvoorbeeld een gevulde kong. Hier is hij even mee bezig en dat geeft jou mooi een klein tijdje rust. De stappen worden dan: Stuur je hond naar zijn plaats --> geef een cue zoals 'even rust' --> en vervolgens geef je hem zijn gevulde kong.
Wat is staar bij honden? Uw hond heeft last van staar als de ooglens troebel is. Door de troebele lens komt er minder of soms helemaal geen licht meer binnen in het oog. En als er minder licht in het oog komt, ziet uw hond ook minder goed.
Wil jij je kat een keer verblijden met goede muziek? Kom dan niet aanzetten met Bach of andere mensenmuziek. Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden.