Ze verlichten deze klachten zoals onrustige benen en vermoeide benen maar ook een pijn gevoel in uw onderbenen. Onze steunkousen worden aanbevolen aan personen die bijvoorbeeld veel staand werk verrichten, zoals bijvoorbeeld in de verpleging maar ook kappers.
Het is aan te raden om steunkousen te dragen als je last hebt van trombose, spataderen, open benen, eczeem, lymfoedeem en veel andere aandoeningen. Maar soms is preventief dragen ook handig en kan een hoop klachten voorkomen.
In Nederland gebruiken meer dan 400.000 mensen een therapeutische elastische steunkous. Door zo'n steunkous te dragen verbetert de bloedcirculatie, is er minder kans op blijvende pijn na een trombose, wordt ophoping van (lymfe)vocht voorkomen en is de kans op het ontstaan van een wond kleiner.
Steunkousen zijn nuttig in het voorkomen van spataderen en aandoeningen zoals oedeem. Daarnaast worden steunkousen ook gebruikt om rusteloze, vermoeide en pijnlijke benen op te lossen. Steunkousen zorgen namelijk voor een betere bloedsomloop in de benen.
Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen. De druk is dan het hoogst.
Wat zijn de consequenties als de kousen uitgelaten worden? Doordat de cliënt geen therapeutische/elastische kousen draagt, zullen de benen en enkels dusdanig dik worden, waardoor er geen therapeutische/ elastische kous meer past.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Wat doen steunkousen en compressiekousen eigenlijk? Het vocht kan de neiging hebben om uit de bloedvaten te willen en zich in het bind weefsel op te hopen van uw been. Als u hier last van heeft en langere tijd gaat liggen waardoor de druk op de benen minder wordt gaat het vocht weer terug in het bloed.
Steunkousen geven extra steun aan het been. Ze worden gebuikt bij vermoeidheid of krampen in de benen en bij staande beroepen. Compressiekousen geven echter niet overal evenveel druk. De druk is bij de enkel het grootst en vermindert geleidelijk naar boven toe.
Waarom mag ik mijn steunkousen 's nachts niet aanhouden? Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Spoel na het wassen de steunkousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden ze langer hun werking.
De soort die het meest voorkomt is de kniekous. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty's. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk voor het resultaat. Welke kous het beste bij u past, hangt af van uw medische indicatie en uw persoonlijke wensen.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
Een kloppend gevoel rondom de spatader. Jeuk rondom de spatader. Uw benen voelen zwaar en vermoeid aan. Pijn en/of spierkrampen in de benen.
Druk op vaatwand
Kleppen sluiten niet meer goed en zo versterkt het probleem zichzelf: aders ontwikkelen zich tot spataderen. Niet direct levensbedreigend, maar soms zijn spataderen wel degelijk gevaarlijk. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of bijna niet kunnen lopen.
Let op: Plaats uw hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous. Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let erop dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in lengte uitrekt.
De bandagist zal bij u de steunkousen aanmeten volgens de aanwijzingen van de dermatoloog. Deze schrijft precies voor hoe sterk en hoe lang de kous moet zijn. De kous wordt aangemeten op het blote been. Als u zwachtels draagt, zal de bandagist uw been na afloop weer zwachtelen.
Kan ik met mijn kousen aan gaan zwemmen? Ja, en nee. Het materiaal van jouw elastische kousen is slechts in beperkte mate tegen zee- of chloorwater bestand; dus als je wilt dat je kousen langer meegaan, raden wij dit af.
Om stuwing te voorkomen mag de band er beslist niet te strak opzitten. Het ontstaan van putjes in de huid wordt vaak veroorzaakt door de druk van de siliconen nopjes op de huid. Aangenomen dat u hier geen andere klachten van heeft, kan het geen kwaad.