Schijndracht bij de hond. Schijndracht is het gedrag dat teven na de loopsheid kunnen laten zien. Het gedrag lijkt erg op dat van een teef die pups heeft gekregen. Ze kunnen zelfs melk gaan geven.
Schijndracht is een aandoening die voorkomt bij niet-zwangere teven en gaat gepaard met verschillende symptomen die lijken op zwangerschap. Het ontstaat 6 tot 12 weken na de oestrus, het begin van de loopsheid. In deze fase wordt het hormoon prolactine vanuit de hersenen gevormd.
Schijnzwangerschap is een natuurlijk proces waar een teef na de loopsheid ontvankelijk voor is. Het wordt veroorzaakt door het hormoon Progesteron, ook wel bekend staat als het dracht hormoon. Dit hormoon zorgt voor de productie van baarmoedermelk en houdt de dracht in stand.
Schijndracht ontstaat zes tot twaalf weken na de start van de loopsheid en duurt tien tot dertig dagen. Schijnzwangerschap gaat vanzelf over. Als de hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid weer terug.
Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.
Bij niet gecastreerde teven is de kans op melkkliertumoren 25%. Deze tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij teven die voor de eerste loopsheid zijn gecastreerd, is deze kans 0,5%. Bij castratie na de eerste loopsheid is de kans 8%.
Leid haar veel af door veel met haar te wandelen en te spelen. Wij kunnen medicijnen (een niet hormonale-stof) voorschrijven die het hormoon prolactine die voor de schijnzwangerschap zorgt af remt. Tenslotte kan besloten worden om de teef te castreren.
Ja hoor, dat kan best. Over het algemeen worden teefjes ieder half jaar loops, maar er zijn er genoeg die vaker of minder vaak loops zijn. Een teefje laat zich alleen dekken op haar hoogte punt. de vulva zwelt op.
Naast de symptomen van schijnzwangerschap kan je ook aan de gedragsveranderingen zien of je hond zwanger of schijnzwanger is. Gedragsveranderingen die zichtbaar worden bij een (schijn)zwangerschap van jouw hond zijn onder andere nestdrang, rusteloosheid, minder interesse om actieve dingen te ondernemen.
Als de reu of teef gecastreerd is, is de kans op dracht nihil. Ook het moment van dekking speelt een rol. Een teef is gemiddeld 3 weken loops. Vaak is de meest vruchtbare periode rond de 11e-13e dag na het begin van de loopsheid.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
De symptomen van schijndracht bij de huishond
ze vertoont heel wisselend eetgedrag, weigert vaak te eten. ze verzamelt opeens van alles en nog wat (in haar mand) ze is onrustig, vertoont agressief gedrag. ze begint een soort nest te bouwen en gebruikt daar van alles voor: kleding, handdoeken en kleedjes.
Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
De symptomen van een baarmoederontsteking bij de hond
Sloomheid. Veel drinken en plassen. Niet meer eten. Een dikkere buik.
De nesteldrang kun je niet voorkomen/oplossen. Het verbieden van speeltjes in de mand leggen of de speeltjes weghalen zal je hond alleen maar nerveuzer maken. Afleiding is in dit geval de beste oplossing.
We gebruiken de term 'gespleten loopsheid' in die gevallen dat een loopsheid start en weer stopt zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In veel van die gevallen worden deze honden korte tijd later (dagen tot enkele weken) wéér loops.
Bij de eerste pup mag de teef, na het breken van de vliezen, tot 45 minuten (flink) persen of 1 tot 2 uur lang af en toe persen. Als het langer duurt, neem contact op met de dierenarts.
Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen). Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar).
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
Vrijwel iedere hond wordt schijnzwanger, maar niet alle honden vertonen symtomen. Als baasje merk je daarom vaak niet dat je hond schijnzwanger is. Sommige honden gaan echter ander gedrag vertonen, zoals: het verzamelen van speeltjes.
De oorzaak van een schijnzwangerschap is niet precies bekend. De meeste vrouwen die schijnzwanger zijn, hebben een grote kinderwens. Zo groot, dat hun lichaam denkt dat ze zwanger zijn. Je lichaam kan dan zwangerschapshormonen gaan aanmaken, wat soms kwaaltjes veroorzaakt.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.