De ringstaartmaki is een relatief grote maki en de enige soort van het geslacht Lemur, al werden de vari's en echte maki's lange tijd ook tot dit geslacht gerekend. De ringstaartmaki wordt in veel dierentuinen gehouden. De geldige wetenschappelijke naam werd in 1758 door Carl Linnaeus gepubliceerd.
De naam van de ringstaartmaki zegt al genoeg over de staart: hij heeft een zwart-wit geringde staart. Het zijn bijna altijd 13 ringen. Hiermee bewaren ze hun evenwicht en laten ze aan groepsgenoten weten waar ze zijn.
Het leefgebied van de ringstaartmaki's is in gevaar. Steeds meer bossen waar ze leven, worden gekapt. Ook wordt er op de maki's gejaagd voor hun vlees. Daardoor zijn de ringstaartmaki's een bedreigde diersoort.
De ringstaartmaki's leven in groepen waarin vrouwtjes de baas zijn. Deze apen zitten vaak met hun armen wijd in de zon. Waarom doen ze dat? Een dierenverzorger legt uit dat ze dit doen om hun geurklieren op te warmen.
Ringstaartmaki's eten fruit, bladeren en bloemen, vooral van de Kigeliaboom. Deze boom wordt ook wel worstenboom genoemd. De vruchten van de boom lijken, zoals de naam al zegt, op worsten. Deze vruchten kunnen wel tien kilo zwaar wegen en de maki's zijn er gek op.
ringstaartmaki - Vertaling Nederlands-Engels. NL: ringstaartmaki' s. EN: Ringtailed lemurs.
De maki's of echte lemuren (Lemuridae) vormen een familie van halfapen die alleen voorkomt op Madagaskar en nabijgelegen eilanden. Tot deze familie behoren de bij het grote publiek bekendste halfapen, waaronder de ringstaartmaki (Lemur catta), die regelmatig in dierentuinen te zien is.
Maki's communiceren vooral met geuren. Je ziet de vrouwtjes vaak geurmarkeringen afzetten uit klieren op hun achterwerk. De mannen wrijven hun staart langs de geurklieren op hun polsen. Tijdens het paarseizoen zwaaien zij met hun stinkende staart in de hoop rivalen af te schrikken.
Een carrière in de makihiërarchie is voor hen toch niet weggelegd. De hoogste mannetjes in rang worden door de vrouwen weliswaar slecht behandeld, maar ze worden zolang ze zich gedeisd houden tenminste gedoogd op een vrij centrale plek in de groep.
Rode vari Varecia rubra. De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier. De grootte van zijn groep verschilt van kleine groepen, van twee tot vijf dieren, tot grote groepen, van achttien tot 32 dieren.
Madagascar behoort tot het continent Afrika. Het is een eiland en het ligt ten oosten van het vasteland voor het land Mozambique. Madagascar wordt van het vaste land gescheiden door de Straat van Mozambique. En misschien ook nog leuk om te weten: Het is het op 3 na grootste eiland van de wereld!
Maki's (Lemuridae komen alleen voor op Madagaskar en nabijgelegen eilanden. Een Maki behoort tot de halfapen en er zijn 21 soorten Maki's. Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en ligt voor de oostkust van Afrika.
Marty de zebra, Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard en Melman de giraffe wonen in de Central Park Zoo in New York. Daar treden ze op voor de bezoekers, en met name Alex is de grote ster.
Maki. Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold.
De primaten of opperdieren (Primates) vormen een orde van zoogdieren, waartoe alle halfapen en apen (waaronder de mens) worden gerekend. De wetenschappelijke naam "Primates" betekent "eersten". Primaten zijn 85–55 miljoen jaar geleden ontstaan uit voorouders die leefden in de bomen van tropische bossen.
Madagaskar is duur. Alleen al een vlucht naar het eiland kost vanaf veel Europese en Afrikaanse luchthaven een klein fortuin. Gelukkig springen steeds meer chartermaatschappijen in dit gat in de markt. Madagaskar ligt echter relatief ver van de bewoonde wereld.
Sinds Madagascar 70 miljoen jaar geleden los kwam van Afrika en India, staat dit eiland op zichzelf. Hiermee is het eiland Madagascar vol tropische regenwouden het oudste eiland ter wereld en de aanwezige flora en fauna is daardoor uniek: zeker 80% van de dieren en planten zijn nergens anders te vinden.
In het hele land zijn er gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen. Dit geldt ook voor de binnenlanden en de grote steden. Op doorgaande wegen komen de berovingen en overvallen ook 's nachts voor. Let vooral op in onbewoonde gebieden en op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden en nationale parken.
Met de geboorte van de zwarte slingeraap draagt ARTIS bij aan het Europese fokprogramma van de diersoort. ARTIS ontwikkelt een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen. In dit nieuwe verblijf kunnen deze apen met hun grijpstaart beter klimmen.
Fruit, bladeren, zaden en nectar. En soms een beetje aarde: voor de mineralen en tegen darmparasieten.
Wat eten stokstaartjes? Stokstaartjes zien er heel schattig uit, maar het zijn kleine roofdieren! Zo eten ze schorpioenen, eieren, kleine knaagdieren, insecten, maar ook wat plantenmateriaal. Een stokstaartje haalt vocht uit zijn voedsel waardoor hij niet veel hoeft te drinken.
Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.