Als het buiten warm genoeg is, kan het heel verfrissend zijn voor honden om in koud water te zwemmen. Sommige honden vinden het zelfs leuk om in ijskoud water te zwemmen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle honden even goed tegen kou kunnen.
Wanneer een vacht nat wordt komen de haren tegen het lichaam aan te liggen en de lucht ertussen verdwijnt dan. De koude buitenlucht komt nu direct in aanraking met de warme huid die daardoor afkoelt. Zo kan een hond kouvatten en ziek worden.
Lager dan 37 graden ) of bevriezing. Laat de hond niet zwemmen met koude temperaturen. Ga geen lange wandelingen maken in nat/ koud weer. Voorkom in ieder geval dat de hond tot op zijn huid nat wordt.
Let op de lichaamstemperatuur van uw hond
Iets lager is niet zo erg, maar wanneer de temperatuur beneden de 37.5 graden zakt en uw hond begint afwijkend gedrag te vertonen, dan raden wij aan om contact met ons op te nemen voor advies. Het is belangrijk dat u de lichaamstemperatuur goed meet.
Een hond kan het zeker koud hebben, ze kunnen zelfs onderkoeld raken. Wanneer een hond het koud heeft dan merk je dit aan zijn lichaamstaal.
De Universities Federation for Animal Welfare (UFAW) raadt aan om katten te houden bij 18 tot 24 graden en honden tussen 10 en 26 graden. Dit is gericht op dieren die als huisdier worden gehouden. Voor honden in een bench moeten zowel hoge als lage temperaturen vermeden worden.
De temperatuur van de slaapplaats is belangrijk. Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, tot max 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Onderkoeling bij honden
Als je hond te lang blootgesteld wordt aan lage temperaturen, kan hij onderkoeld raken. Bepaalde lichaamsdelen, zoals de oren of poten, kunnen bevriezen. Ernstige onderkoeling kan orgaanschade veroorzaken en zelfs leiden tot de dood.
Uw hond beschermen tegen de kou
Honden met korte pootjes bevinden zich dichter bij de grond. Hoe dichter bij de grond, hoe kouder. Het is daarom verstandig om uw hond met vrieskou een jasje aan te doen. Ook hebben dun behaarde rassen, oude of zieke honden bescherming nodig tegen de kou.
Sommige honden zijn altijd in voor een zwempartij. Als de weersomstandigheden het toelaten hoeft zwemmen in de winter geen probleem te zijn. Zorg wel dat uw hond daarna niet te veel afkoelt. Houd een natte hond in beweging en droog hem goed af.
Kleine honden hebben minder vet en dus sneller kou. Vanaf 8 °C is het buiten voor teckels en andere kleine hondenrassen al niet meer zo aangenaam. Middelgrote honden krijgen het rond 5 °C koud. Grote honden krijgen met hun dikkere vetlaag en hun lichaam dat minder warmte afstoot pas bij 3 °C last krijgen van de kou.
De meeste honden houden wel van een lekkere duik in het plaatselijk zwemwater. Je hond laten zwemmen is niet alleen leuk, maar het is ook gezond voor je viervoeter. Door je hond te laten zwemmen ontwikkelt hij zijn spieren, zonder daarbij zijn gewrichten te belasten.
Een hond die het koud heeft, kan gaan rillen. Maar ook een hond die zich helemaal oprolt, kan proberen zichzelf warm te houden. Mogelijk zie je dat de hond warme plekjes of huisgenoten opzoekt. Sommige honden kruipen graag onder een dekentje.
Bijna alle honden kunnen van nature zwemmen, maar lang niet alle honden doen dat uit zichzelf. Op een aantal water- ratten na moet een hond vaak eerst ervaren dat het leuk is om te zwemmen, voordat hij uit zichzelf te water gaat.
Laat de hond niet op het ijs lopen.Het uitglijden is het slecht voor de spieren en gewrichten. Bovendien ziet een hond niet hoe dik het ijs is en kan hij er doorheen zakken.
Over het algemeen is kun je stellen dat het tot 7 graden warm genoeg is voor zowat alle honden. Is het kouder dan deze temperatuur, dan moet je oppassen. Vanaf – 7° is het te koud voor zowat alle honden.
Houd je viervoeter met deze temperaturen dus lekker binnen of op een koel plekje. Ga vooral niet met je hond fietsen of wandelen, want bij 22 graden is het asfalt al gauw 50 graden!
Honden verteren melk niet goed
Het eten van ijs kan je hond buikpijn bezorgen of iets ergers, afhankelijk van hoe gevoelig ze zijn. IJs kan bij je hond gasvorming, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree of braken veroorzaken.
Het gevaar van oververhitting loert
Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt.
Grote honden kunnen over het algemeen beter tegen de kou dan kleinere honden. Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat.
Meestal is het zo dat uw hond trilt omdat hij of zij angstig is, bijvoorbeeld wegens onweer of andere harde geluiden. Bij angst kunt u uw hond in overleg met een dierenarts een kalmerend supplement geven zoals, Calmex. Maar in sommige gevallen heeft het trillen een hele andere oorzaak dan stress.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!
Een hond komt tegen je aan liggen om genegenheid te tonen en verbondenheid met je te voelen. Echter, er kunnen meer redenen zijn voor het tonen van dit hondengedrag. Een logische en veelvoorkomende reden is dat jouw hond gewoonweg geniet van het samenzijn met jou als hondenbaasje.