Een psychisch trauma bij een hond is officieel een gebeurtenis, waarna de hond de eerstvolgende keer ander gedrag is gaan vertonen. Vaak is het dan een ervaring die flink wat impact op de hond heeft gehad. Soms ook met (zwaar) lichamelijk letsel.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress.
Symptomen depressie bij honden
Minder drinken. Overmatig gewichtsverlies. Veel slapen en langzaam bewegen (hoewel deze beiden een fysieke aanleiding kunnen hebben, bij voorkeur laten controleren). Geen interesse in wandelen en spelen.
Tussen 1850 en 2012 zijn wereldwijd slechts 56 van dit soort ziektegevallen beschreven. Het kunnen allerlei dieren zijn: van een hond, leeuw of tijger tot en met een krokodil, slang of een bij. De casus van de kip staat uitgebreid beschreven in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie.
Een PTSS-hond zorgt voor afleiding zodat de kans op een angstaanval kleiner wordt. In voor de baas onprettige situaties signaleert de hond stress en kan hij zijn baas hieruit wegleiden. Ook 's nachts staat de hond voor de baas klaar.
Jazeker, dieren kunnen ook psychische stoornissen hebben.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
Veel pups komen rond 12 weken in de angstfase terecht. Dit is een tijdelijke fase waarin de pup ineens dingen spannend kan vinden, iets wat hij voorheen niet liet zien. Deze angstfase is anders ten opzichte van 'normale angst'.
'Zitten' als kalmerend signaal.
Als een hond plotseling gaat zitten, kan dat een kalmerend signaal zijn naar een andere hond. Om te laten zien dat hij een conflict wil vermijden. Doordat je een puppy meetrekt uit zijn 'zit' momentje. Kan het zijn dat hij dit kalmerend signaal niet leert.
Je hond leren alleen thuis te zijn
Beeft, trilt of bibbert je hond en je hond is niet nat of koud geworden, dan komt dit beven, trillen en bibberen waarschijnlijk door de stress. Vuurwerk, reizen, kennels of een andere omgeving zijn hier flinke boosdoeners, je hond zal zich het liefst willen verstoppen.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
Het trainen van de honden kost geld. Veel geld. Een gemiddelde hulphond kost tussen de € 25.000 en € 40.000.
PTSS (Posttraumatische stressstoornis) Als je iets engs of schokkends (een trauma) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Naast dit rustgevend effect van huisdieren, hebben honden in het bijzonder ook het voordeel dat ze uitgelaten moeten worden en hun baasje een reden geven om niet in bed te blijven liggen of zichzelf thuis te isoleren. Hiermee kan eenzaamheid tegen worden gegaan en voelen eigenaren zich gesteund door hun huisdier.
ADHD is niet officieel als een dierenziekte omschreven. Het is dus lastig om vast te stellen of dieren echt ADHD hebben. Vooral dieren die veel met mensen in aanraking komen lijken echt wel ADHD verschijnselen te vertonen. Vaak wordt dit gezien bij paarden en honden.
Klinische lycantropie is een psychische aandoening waarbij iemand lijdt aan de waan dat hij in een dier verandert, zich voelt als een dier of zich als een dier gedraagt. De naam lycantropie is overgenomen uit de volksverhalen over mensen die in wolven veranderen, de zogenaamde weerwolven.
Hoe verloopt het rouwproces van een hond? Ook je hond rouwt als één van zijn maatjes opeens wegvalt. Iedere hond rouwt anders, de één toont zichtbare symptomen van rouw terwijl de ander stilletjes zijn verdriet verwerkt. Het verschil van rouw hangt af van de onderlinge band en hoe lang de honden samen hebben geleefd.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
Honden hebben een speciale spier waarmee ze hun ogen groter kunnen maken en wenkbrauw omhoog kunnen trekken, waardoor ze droevig kunnen kijken. Hierdoor kan de diersoort waarschijnlijk makkelijker contact maken met mensen.