Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier.Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.
Voor het bewaren van voorverpakte sla: Verplaats de sla in een glazen kom en leg er een paar stukken keukenpapier op. Eventueel afdekken met vershoudfolie. Het keukenpapier absorbeert het vocht waardoor de blaadjes minder snel bruin worden!
Snijd van een verse krop sla het dunne donkere laagje onderaan de steel weg. Maak hierin een inkeping in de vorm van een kruis. Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast.
Op een warme plaats wordt sla snel slap. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrijkomt. Etheen veroorzaakt bruinrode vlekken op de nerven van sla, sla bederft dan sneller.
Antwoord van Jeroen Meus. Losse blaadjes, al gewassen sla doe je in een huishouddoos. Leg op de bodem of bovenop een velletje keukenpapier. Een krop sla bewaar je in een vochtige handdoek.
Voorgesneden sla is minder lang houdbaar. Om het toch langer te bewaren kunt u de sla nadat u de zak eenmaal heeft geopend, het beste in een andere, beter afsluitbare zak doen met een zip-lock. Dan blijft het langer vers. Nog een handige tip om het langer goed te houden.
De meeste maaltijdsalades zijn ook prima voor te bereiden, dus wil je helemaal snel aan tafel kunnen maak de salade dan al een avond van te voren. Maak vooral een lekkere grote hoeveelheid. De restjes kun je eventueel de volgende dag tijdens de lunch opeten.
Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier.Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.
Was de sla en zwier de bladeren goed droog. Wikkel de bladeren in een keukenhanddoek en doe een elastiekje rond de zijkanten. Leg het geheel in de koelkast om de sla een week te kunnen bewaren.
Heb je wel een krop met een snijvlak, dan heeft de voedingsexpert een slimme hack voor je. ,,Je kunt een kruisje maken onderaan de krop en hem in een bakje water in de koelkast zetten. Dit is een manier om de krop langer vers te houden. Zo kan hij vers water opzuigen én zijn blaadjes blijven voeden.
Ijsbergsla hoort bij aankoop helder licht- tot donkergroen van kleur te zijn met een witte stronk. Als de stronk al bruin begint te worden, is de sla niet vers meer. De krop is compact met vaste bladeren.
Eigenlijk kun je (bijna) alles al van te voren maken, 'gewone' sla kun je ook al voorbereiden, maar dan zonder dressing anders wordt de sla slap. Aard salade / pasta salade / rijst salade kun je allemaal al van te voren maken.
Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren. Er zijn 2 soorten sla die je wel kunt snijden zonder dat deze bruin kleuren: romanasla en ijsbergsla.
Wist je dat een krop sla barst van de bacteriën, parasieten en virussen? Niet zo gek dus dat je behoorlijk ziek kunt worden als je groente niet wast. Ongeveer een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks een voedselvergiftiging op door zich niet te houden aan hygiënische maatregelen.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar de sla niet bij appels, kiwi's en peren. Dan bederft het sneller. Bewaar een krop sla langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek.
Doordat kropsla voor 90% uit water bestaat, kun je het ongeveer 3 tot 4 dagen goedhouden in de groentelade van je koelkast. Zorg ervoor dat de kropsla kan ademen, dus leg hem niet in een gesloten plastic zak weg.
Zo kan je je rucola in een vochitge doek wikkelen en in de groentela van de koelkast bewaren. Ook zou je de rucola met de steeltjes in een glaasje water kunnen zetten. Dit laatste werkt ook erg goed voor kroppen sla. Snijd een laagje van de stronk af en zet deze in een laagje water in de koelkast.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Schep de blaadjes in een afsluitbaar plastic zakje met een stukje keukenrol in en sluit de zak goed af. Het keukenpapier zal het overtollige water opnemen. Zo blijft de sla 2 à 3 dagen lekker fris en knapperig in de lade van je koelkast.
Rijstazijn heeft een milde smaak en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Gebruik rijstazijn als dressing in Aziatische salades, in sushirijst, in roerbakgerechten, dipsauzen en om groenten in te maken.