1. Kan mijn hond of kat vogelgriep krijgen? Honden of katten kunnen gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus wanneer ze in aanraking komen met een besmette dode vogel, bijvoorbeeld door deze op te eten. Het is daarom belangrijk om je hond aan te lijnen in een waterrijk gebied waar mogelijk dode vogels liggen.
Vossen, honden en katten kunnen na het eten van met vogelgriep besmette kadavers vogelgriep oplopen. Ze kunnen dan koorts krijgen en laten vooral zenuwverschijnselen zien. Hijgen, benauwdheid, speekselen, sloom worden en trillen en wankel lopen kunnen dan optreden. Soms wordt oog- en neusuitvloeiing gezien.
Het dierentehuis geeft aan dat ze meer meldingen krijgen over zieke en dode vogels. Ze maken zich zorgen over loslopende honden die wel eens aan uitwerpselen kunnen vreten. Het RIVM bevestigt dat risico. "Honden en katten zijn gevoelig voor vogelgriep", zegt een woordvoerder.
Vooral risico's bij pluimvee, watervogels en loopvogels
Wilde vogels kunnen besmet worden, maar vertonen dan vaak geen verschijnselen van vogelgriep. Op die manier kan het virus zich verspreiden onder wilde vogels en een bron van besmetting vormen voor gehouden vogels.
Vogelgriep is een ziekte bij pluimvee (bijvoorbeeld kippen) en sommige wilde vogelsoorten (zoals zwanen). Vogelgriep is heel besmettelijk voor andere vogels. Heel soms kunnen zieke vogels ook mensen besmetten. Dat gebeurt alleen als iemand vaak dichtbij vogels komt, bijvoorbeeld door zijn werk.
Dieren die de vogelgriep hebben, vertonen volgens het RIVM verschijnselen als algehele duidelijke sloomheid, gevolgd door klachten als diaree en oogontsteking. Ook maken de beesten geen geluid meer en kunnen ze plots sterven.
Ze hadden zenuwverschijnselen. Waarschijnlijk hebben ze vogelgriep opgelopen door het eten van dode wilde vogels. Ook honden en katten kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep, waarschijnlijk vooral via het eten van dode vogels. Daarom wordt aangeraden om honden aan te lijnen op plaatsen waar dode vogels liggen.
Mogelijk kan een infectie bij honden of katten zonder symptomen verlopen. Wanneer er wel symptomen ontstaan zijn dat onder andere koorts, hijgen en benauwdheid, sloomheid, oogontsteking en soms oog- en neusuitvloeiing en zenuwverschijnselen zoals trillen of wankel lopen.
Zieke, zwakke of jonge honden kunnen daarentegen – net als mensen – erg ziek worden. Salmonella wordt in eerste instantie overgedragen via gevogelte. Zo kan de consumptie van rauw vlees of het contact met de ontlasting van dit pluimvee leiden tot de infectie van de hond.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.
De meeste honden zijn wel eens misselijk of spugen wel eens. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze schade kunnen aanbrengen. Meestal is het braken een symptoom van een ziekte, virus, bacterie, bedorven voedsel of een plotselinge verandering van het dieet.
Je hond heeft koude oren en voeten bijvoorbeeld. Dit kunnen tekenen zijn van onderkoeling. De bloedvaten aan de oppervlakten trekken zich samen waardoor de poten en oren koud aan gaan voelen. Als baasje is het zaak om je hond zo snel mogelijk in een (warme) deken te wikkelen en hem lauw water te laten drinken.
Het vogelgriepvirus kan zich tussen dieren verspreiden door direct contact, door de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Zelden worden mensen ziek van vogelgriepvirussen. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen.
Omdat de ziekte zo besmettelijk is en er meestal geen medicijn beschikbaar is om zieke dieren te genezen.
Vogelgriep bij de mens
In de afgelopen twintig jaar zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd 863 mensen besmet geraakt met de vogelgriepvariant A(H5N1). 455 mensen stierven. Sinds 2014 zijn 64 mensen in Azië besmet geraakt met de variant A(H5N6), 34 van hen in het afgelopen jaar.
Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
Wilt u kip, kalkoen of eend eten? Dat kan. U moet het vlees voor consumptie zoals altijd wel goed verhitten. Eieren van met vogelgriep besmette dieren zijn niet gevaarlijk voor mensen.
In mest bij temperaturen van 4°C kan het tot wel 45 dagen overleven, bij 37°C is dit nog maar 2 tot 6 dagen. De zuurtegraad waarin het virus zich het beste gedijt ligt tussen de 5.5 – 8.
Bij een besmetting met vogelgriep zorgt een behandeling met virusremmende middelen ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt. Osteltamivir (Tamiflu) of zanamivir (Relenza) zijn van die middelen. In sommige gevallen zal een ziekenhuisopname nodig zijn.
Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn.