Net zoals bij mensen, komt ook bij honden verziendheid (hypermetropie) en bijziendheid (myopie) voor. Een onderzoek toonde aan dat 64 % van de geteste rottweilers en 53 % van de Duitse herders bijziendheid vertoonden.
Dat ook honden last kunnen hebben van bijziendheid (myopie) is nog vrij onbekend. Toch kunnen honden, net als mensen, met een bril veiliger door het leven gaan als ze niet scherp zien.
Volgens een Duitse arts is jouw viervoeter niet de enige: steeds meer honden zouden bijziend zijn. Ze maakte daarom speciale hondenbrillen. De arts zou steeds vaker honden in haar kliniek krijgen waarbij het verre zicht verslechterd is.
De fovea is een kleine verlaging in het netvlies, die voor honderd procent bestaat uit kegeltjes. Met dit gedeelte zie je het meest helder en scherp. Honden zien details dus minder goed, wel tot zes keer minder dan mensen. Bewegende voorwerpen merken ze wel meteen op, tot op een afstand van 800 tot 1000 meter.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Net zoals bij mensen, komt ook bij honden verziendheid (hypermetropie) en bijziendheid (myopie) voor.
Een zonnebril opzetten om de ogen van je hond te beschermen, is dus onder andere geadviseerd als hij aan chronische superficiële keratitis lijdt. Maar in bepaalde gevallen kan een zonnebril wel het comfort voor je hond verhogen. 'Bijvoorbeeld in situaties met veel sneeuw en fel zonlicht', verduidelijkt Goedele.
Misschien is uw hond wel reddingshond en moet hij stoffige omgevingen doorzoeken. Allemaal omstandigheden waar ogen een goede bescherming nodig hebben. Zelfs voor een aantal oogaandoeningen zijn deze brillen een goede bescherming tegen schadelijke UV stralingen.
Is je hond blind of slechtziend, dan kun je overleggen met de dierenarts wat het beste is. De dierenarts kan je doorverwijzen naar een speciale dierenarts in oogheelkunde. Zo'n arts kan een uitgebreid onderzoek doen en een diagnose stellen. Aan de hand van de diagnose wordt er bekeken of er een behandeling mogelijk is.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
De lens, die achter de pupil zit, is normaal doorzichtig, zodat licht direct op het netvlies kan vallen. Bij ouderdomsstaar hebben de ooglenzen van de hond een grijs-blauwe gloed. Dit komt omdat de lens langzaam dikker en troebel wordt. Het zicht wordt geleidelijk aan minder.
Of ze kijken, hangt ook af van hoe goed je beeldscherm is. Honden zien beweging veel beter dan wij. Het beeld op een ouderwets tv-scherm wordt 50 keer per seconde ververst (50 Hz). Onze ogen zijn niet gevoelig genoeg om dat beeld te zien flikkeren, maar honden zien dat wel.
Die herkennen zichzelf ook in een spiegel. Honden hebben echter geen zelfbewustzijn. Een hond ziet in de spiegel een andere hond en blaft soms tegen zijn spiegelbeeld. Maar meestal reageert een hond niet eens op zijn spiegelbeeld.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Veel honden vinden het prettig om achter hun oren gekriebeld te worden. Of ze vinden het lekker om stevig over hun rug geaaid te worden. Ook over de flanken aaien vinden ze vaak prettig. Sommige honden maken er een feestje van en bieden hun buik aan.
Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen. De onderzoekers verzamelden achttien honden en hun baasjes. De honden waren van verschillende leeftijden en verschillende rassen.
Hond verwacht straf
Precies zoals we onszelf gedragen als we ons schuldig voelen (en een staart zouden hebben). 'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.