Een derde van de patiënten met een hersenbloeding overlijdt voordat het ziekenhuis bereikt is. Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt herstelt moeilijk te voorspellen.
Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand. Van de overlevenden met een hersenbloeding heeft ongeveer 50% nog last van een ernstige invaliditeit.
In Nederland krijgen jaarlijks ruim 40.000 mensen een beroerte. Een beroerte kan hele lichte gevolgen hebben maar kan ook zware verlamming, spraakgebrek en zelfs de dood tot gevolg hebben. Enkele cijfers: Ongeveer 25% van de getroffenen overlijdt ook effectief aan de gevolgen van de beroerte.
Mogelijke gevolgen van een beroerte
Een beroerte kan ernstige schade in de hersenen veroorzaken. Soms kan die schade niet meer helemaal beter worden. Welke klachten u houdt, hangt af van het deel van de hersenen dat beschadigd is.
Gevolgen hersenbloeding
verlammingsverschijnselen, meestal aan één kant van het lichaam. uitval van gezichtsvermogen, meestal aan één kant van het lichaam. verstoorde waarneming, zoals nog maar één kant van een bord eten zien. spraakstoornissen, niet de juiste woorden gebruiken taal moeilijker spreken én begrijpen.
Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.
De meest voorkomende symptomen van een hersenbloeding zijn: een scheve mond door (halfzijdige) gezichtsverlamming; warrig spreken en denken; verlamming in een arm of been.
Uit een onderzoek onder inwoners van Copenhagen blijkt dat stress ook een oorzaak kan zijn van een hersenbloeding. Mensen die aangaven veel stress te ervaren, hadden daardoor bijna een twee keer zo hoge kans op een hersenbloeding. Enkele oorzaken van een hersenbloeding: roken.
Het belangrijkste symptoom van een subarachnoïdale bloeding is plotselinge hevige hoofdpijn die vaak wordt omschreven als 'de ergste ooit'. In zeldzame gevallen is er geen hoofdpijn, maar bijvoorbeeld alleen nekpijn of plotselinge verwardheid.
Een hersenbloeding kan ontstaan door een door een zwakke plek in de bloedvaten (aneurysma) of misvorming in de bloedvaten (arterioveneuze malformatie, AVM) of door hoge bloeddruk. Maar een bloeding kan ook komen door een ongeval of door een zeldzame bloedziekte.
Van een CVA (beroerte) kan je ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen van hersenletsel die de buitenwereld niet ziet.
Kun je een hersenbloeding voorkomen? De allerbelangrijkste risicofactor voor hersenbloedingen is een hoge bloeddruk. Aan die risicofactor kan je vaak zelf wel wat doen, met name door niet te veel zout gebruiken en soms ook door medicijnen.
Bij een hersenbloeding moet het lichaam zelf de bloeding laten stoppen. Hier zijn geen medicijnen voor. Een uitzondering is er voor patiënten die bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Zij krijgen soms medicijnen om het effect van de bloedverdunners tegen te gaan.
Ruim 80% van een beroerte is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Hoe kun je het herkennen? Kenmerkend voor een hersenbloeding is de plotse, zeer hevige en ondraaglijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat gepaard met tekenen zoals misselijkheid, braken, lichtschuw en nekstijfheid.
Na een beroerte komt u op de stroke unit. Dit is een onderdeel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen.
Kans op herstel
Meestal kan een arts na enkele weken een voorzichtige voorspelling doen. De grootste vooruitgang vindt plaats in de eerste weken. Na de eerste maanden tot jaren na een beroerte kan nog verbetering optreden. Ongeveer de helft van de patiënten kan na een half jaar zelfstandig leven.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA) Hoofdpijn. Misselijkheid of braken.
Te veel stresshormoon is dus overduidelijk niet goed. Maar te weinig stresshormoon is ook niet goed. Voor mensen die helemaal geen cortisol kunnen aanmaken kan stress zelfs dodelijk zijn!
Erfelijke CAA ( HCHWA-D)
HCHWA-D staat voor Hereditary Cerebral Hemorrhage With Amyloidosis–Dutch type (erfelijke hersenbloedingen met amyloidose van het Nederlandse type) en is dus een erfelijke vorm van hersenbloedingen. HCHWA-D komt in Nederland bij enkele families voor.
Door alcohol duurt het langer voordat uw bloed stolt. Samen met de bloedverdunner duurt het nog langer. U kunt dus beter niet te veel alcohol drinken. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag en niet iedere dag.
Bloedverdunners maken de kans op een bloeding namelijk groter. Bespreek met uw arts of u wel of niet moet stoppen met de bloedverdunners. Misschien kunt u na een tijd weer bloedverdunners gaan gebruiken.